Sağlık Fototerapi (Işık Terapisi) Nedir, Nasıl Uygulanır? Fototerapi Kimlere, Hangi Durumlarda Uygulanır?

Fototerapi (Işık Terapisi) Nedir, Nasıl Uygulanır? Fototerapi Kimlere, Hangi Durumlarda Uygulanır?

09.09.2021 - 16:33 | Son Güncellenme:

Belirli dalga boyundaki ultraviyole ışınlarının (UVB) kullanılarak başlıca sedef, egzama, kronik kaşıntı, vitiligo ve başlıca pek çok deri hastalığının tedavisi için kullanılan bir yöntemidir. Bu ışınlar, güneş ışığı içinde de yer alıyor. Fototerapi yönteminde Ultraviyole A, Ultraviyole B, geniş bant UVB, dar bant UVB ve PUVA (Psoralen+ UVA) kullanılan ışık kaynaklarıdır. Fototerapi (ışık terapisi) nedir, nasıl uygulanır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Fototerapi (Işık Terapisi) Nedir, Nasıl Uygulanır Fototerapi Kimlere, Hangi Durumlarda Uygulanır

Fototerapi, egzema çeşitleri, atopik dermatit, sedef hastalığı, pitriyazis likenoides, yaygın kaşıntı, mikozis fungoides ve vitiligo başta olmak üzere pek çok deri hastalığının tedavisinde sıkça kullanılıyor.

Haberin Devamı

Fototerapi Nasıl Uygulanır?

Fototerapi tedavisi sırasında birkaç saniye ışığa maruz kalınır. Tedavideki süreler her seansta kaşıntı, kızarıklık gibi çeşitli kriterler göz önünde bulundurularak kademeli olarak arttırılır. Tedavi, kapalı bir kabin içinde yapılır. Kabin kapısı kitlenmez ve bu sebeple istediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Tedavi sırasında UV ışınlarının tüm vücudunuza eşit bir şekilde dağılabilmesi için kabinin ortasında durmanız gerekir.

Fototerapi Kimlere Uygulanır?

Fototerapi, genellikle çeşitli deri hastalıklarına maruz olan kişilerin tedavisinde uygulanır. Özellikle de egzama, sedef, vitiligo ve kronik kaşıntı gibi nedenlerden dolayı kullanılan bir tedavi yöntemidir. 

Fototerapi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Haberin Devamı

Fototerapi yöntemi, başlıca sedef, vitiligo, pitriyazis likenoides, mikozis fungoides, kronik kaşıntı, egzama gibi çeşitli deri hastalıkları başta olmak üzere, pek çok hastalığın tedavisinde yararlı olduğu biliniyor.

Tedavi Ne Kadar Sürer?

Tedavi, hastalığın durumuna bağlı olmak üzere, hastalığınızı tamamen yok edemeyebilir ama var olan hastalık bulgularını önemli ölçüde iyileştirir. Yeni lezyon oluşumunu önemli ölçüde azaltır ve belirgin bir düzelme sağlayarak belirtiler kontrol altına alınabilir. Ortalama tedavi süresi hastalığın durumuna göre 2-3 ay sürer.

Tedavi programı haftada 2-4 seans şeklinde uygulanır. Tedaviniz süresince, yeni bir ilaç kullanmanız ya da kullanmakta olduğunuz ilaçlarda bir değişiklik yapılması gerekirse, doktorunuza haber vermeniz gerekir. Fototerapi, güneşe benzer ışınlar verdiği için derinizin kurumasına neden olacağından tedavi boyunca doktorunuzun önerdiği nemlendiricileri düzenli kullanmanız gerekir. Tedavi edici kremler, gerekli görüldüğü zaman doktorunuz tarafından size önerilir. Tedavi günlerinde, kolonya, tıraş losyonu, parfüm ya da çeşitli kokulu kozmetik ürünler kullanmamanız gerekir.

Yazarlar