04.03.2021 - 18:57 | Son Güncellenme:
Konu sağlık olduğunda frozen nedir şeklinde insanlar sorular sormakta ve bu soruya yanıt aramak için internet üzerinde araştırmalar gerçekleştirmektedir. Bu bakımdan yanıtı önemli olan bir konu başlığı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Frozen İnceleme Nedir?
Frozen inceleme, cerrahide kullanılan bir patolojik inceleme tekniği olarak varlık göstermektedir. Bu inceleme tekniğinin tam adı ise frozen section'dır. Ancak pratikte frozen olarak bilinmektedir. Frozen inceleme tekniğinde hastadan alınan doku çok hızlı bir şekilde dondurularak inceleme yapılır. Bu uygulama sonucunda ise çok hızlı sonuç elde edilir. Bu süre ise 10-15 dakikalık bir zamandan oluşmaktadır. Frozen kısaca ameliyat esnasında alımı gerçekleştirilmiş olan bir numunenin, hızlı bir şekilde mikroskobik analizinin yapılması için patolojik bir laboratuvar prosedürüdür.
Özellikle kanser ameliyatları süreçlerinde cerrahın çıkarmış olduğu dokuda tümör olup olmadığı ve cerrahi sınırların tümörsüz olup olmadığının belirlemede büyük önem taşımaktadır. Hastadan alınan doku parçası formole konulmadan patoloji laboratuvarına gönderilir.
Bu andan itibaren patoloji laboratuvarında hummalı bir biçimde frozen çalışmasına başlanır. Çok hızlı bir şekilde elde edilen sonuç ameliyathaneye telefon vasıtasıyla bildirilir. Gerçekleştirilen frozen işleminin ardından elde edilen sonucun pozitif olarak bildirilmesi neticesinde cerrah yapacağı işlemi belirleyerek müdahalesini gerçekleştirir.
Frozen Section Hangi Durumlarda Kullanılır?
Frozen işlemi, ameliyat esnasında alınan dokunun, mevcut hastalığın tanısının konulabilmesi için ameliyat sırasında tahlil edilmesi işlemidir. Frozen Section inceleme uygulaması, ameliyatın gerçekleştirildiği sırada cerrahların ameliyat edilmekte olan kişide hastalıklı olup olmadığına karar veremediği hallerde yahut tam anlamıyla kesinlik barındıran bir tanı konmasının istendiği durumlarda kullanılmaktadır.
Bu sayede, erken tanı olanağı sağlanarak ameliyat işleminin biçimi değiştirilebilir ve hastaların eksik yahut fazla cerrahi tedavi riskini ortadan kaldırmayı amaçlayan bir işlem olma özelliği barındırmaktadır. Bu bakımdan cerrahi müdahalelerde çok önemli bir unsuru oluşturmaktadır.
Cerrahide kullanılan bu patolojik inceleme tekniği doku çok hızlı dondurarak incelenir ve sadece 10-15 dakika gibi kısa bir sürede sonuç verir. Bu teknik özellikle de kanser ameliyatlarında cerrahın çıkardığı dokuda tümör olup olmadığı ve cerrahi sınırların tümörlü olup olmadığının belirlenmesi için önemli bir unsuru oluşturmaktadır.