Sağlık Ftr Nedir? Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Ftr Nedir? Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

05.05.2021 - 15:55 | Son Güncellenme:

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR), kas ve iskelet yapısı ile ilgili hastalıkların tanısını koyar ve tedavi programını planlar. Çeşitli hastalıklara farklı tedavi yöntemleri ile birlikte, tek başına uygulanabilecek ışın, ısı, egzersiz ve elektrik akımları gibi fiziksel ajan ve tekniklerin kullanıldığı etkili tedavi yöntemleridir. Kemik ile kas ile ilgili pek çok hastalığın tedavisinde yardımcı olan fizik tedavi ve rehabilitasyon programı, kişiye göre değişen bir tedavi programıdır. FTR nedir ve hangi hastalıklara bakar sizler için derledik.

Ftr Nedir Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, travma, kaza, doğuştan gelen hastalıklar ya da başka nedenlerden dolayı meydana gelen fonksiyonel bozukluklar ile kayıpları çeşitli yöntemler kullanarak tedavi eden ve hastanın günlük yaşamında kolay hareket edebilmesine imkan tanıyan bir tedavi yöntemidir.

Haberin Devamı

 

 Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

  • Ağrı problemleri: Boyun, sırt, bel, ayak, diz gibi vücutta bulunan kas ve iskelet sisteminde oluşan ağrılar, fizik tedavi yöntemleri ile tedavi edilebiliyor. Hastalık ya da travmaya bağlı olarak meydana gelebilen doku hasarından oluşan ağrılar, bu birimin uzmanlık alanına giriyor.
  • Spor yaralanmaları: Kas zedelenmesi, kırık, menisküs ve spor yaparken ortaya çıkan diğer yaralanmalar, cerrahi olarak tedavi edilebileceği gibi fizik tedavi ve rehabilitasyon ile de tedavi edilebilir. Hastanın ameliyat olması gerekiyorsa ameliyat sonrasında bu tedavinin önemi büyüktür. 
  • Parkinson: Özellikle yaşlılarda görülen bu hastalık, dopamin hücrelerinin azalması sonucu meydana gelir. Nöroloji uzmanının gözetiminde kullanılan ilaçlar ile birlikte hastanın düzenli olarak spor ve egzersiz yapması da gerekir. 
  • Romatizmal hastalıklar: Kas, eklem ve kemiklerin etrafında hissedilen ağrı ve acıların hafiflemesi için fizik tedavi önerilir.
  • İnme: Beyin damarlarında meydana gelen hasar sonucunda ortaya çıkan inme, hastanın vücudunun belli bir bölümünü hareket kabiliyetini kısıtlar. Fizik tedavi ve rehabilitasyon ile hastanın iyileşme süreci hızlandırılır. 
  • Kırıklar: Kırık tedavisi sonrasında hastaların normal hayatına daha hızlı adapte olabilmeleri için fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi uygulanır ve bol egzersiz yapmaları gerekir. 
  • Boyun ve bel fıtığı
  • Lenfödem

Rehabilitasyon Nedir?

 

 Rehabilitasyon, tamir etme, onarma ve yeniden yerine koyma anlamalarına gelir. Hasta ve sakat insanların yeniden hayata katılmasını sağlamak, sosyal, mesleki ve fiziki olarak normal hayatını sürdürebilmesi için yüksek potansiyelle yürütülen çalışmalardır. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) Uzmanı, altı yıllık bir Tıp Fakültesi eğitimi aldıktan sonra 4-5 yıl boyunca da fiziksel tıp ve rehabilitasyon alanında uzmanlık eğitimi alan önemli bir tıp doktorudur. 



Yazarlar