Dolayısıyla Hipokrat'ın 2 bin yıl önce yara iyileşmesine yardımcı olmak için sirke kullanması şaşırtıcı değil!
Elma sirkesi, belirli küflere, mantarlara ve bakterilere karşı bir miktar koruma sağlayabilir. Doğal asetik asidin e.coli, s.aureus ve c.albicans gibi bakteri ve mantar türleri konusunda etkili olduğu belirtilmiştir.
Sirkenin içinde bulunan asetik asidin ayrıca bakteriyel biyofilmleri yok etmede etkili olduğu gösterilmiştir.
Biyofilmler, bakterilerin yeni yaşam ortamlarına uyum sağlamalarına yardımcı olmak için bir hayatta kalma stratejisi olarak üretilen yapıştırıcı benzeri bir maddedir.
Antibiyotiklere bile aşırı derecede toleranslı olan biyofilmlerin elma sirkesinden etkilenmesi sizce de muhteşem değil mi?
1 yemek kaşığı elma sirkesini, 1 bardak oda sıcaklığında su ile yemekten 10-20 dakika önce seyreltip için.
Ev yapımı salata sosu haline getirin. Zeytin, kabak, susam veya keten gibi sağlıklı yağları bir kavanozda birleştirip içerisine bazı otlar, baharatlar, karabiber ve kaya tuzu ekleyin.
Kendi turşunuzu kendiniz kuruyorsanız fermantasyon sürecini desteklemek için içerisine birkaç yemek kaşığı ekleyebilirsiniz.
Dana, kuzu, tavuk ve diğer etleri pişirirken yumuşatmak için kullanın.
Kolay sindirebilmek için kuru baklagillerinizi ılık su ve elma sirkesi ile ıslatın.
Kemik suyunuzun içine ekleyin. Böylece bağırsakları iyileştirici minerallere sahip kemik iliklerinin suya daha çabuk karışmasını sağlayabilirsiniz.