17.12.2019 - 10:52 | Son Güncellenme:
25 Kasım 2019’da Marmara Otel Taksim’de gerçekleşen MICAM etkinliği İtalya İstanbul Başkonsolosu Elena Sgarbi’nin açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra Assocalzaturifici Küresel Ticaret Birim Başkanı Matteo Scarparo, İtalyan ayakkabı endüstrisi ve Türkiye’nin İtalyan ayakkabı marka ve üreticileri ile ilişkisi ve MICAM'ın bu iki ülkeyi ayakkabı endüstrisi etrafında nasıl birleştirdiği hakkında bilgi verirken; WGSN Trend Uzmanı Veronica Crespi, 2020-2021 Sonbahar-Kış sezonu Kadın ve Erkek Ayakkabı Makro Trendleri için bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda gelecek yıla dair kadın ve erkek ayakkabı trendlerinin tema, renk ve detayları paylaşıldı.
Ayakkabı trendleri toplumsal olarak oluşan alışkanlıkların ışığında değişiyor. Son dönemde şıklık kadar rahatlık ön planda. Bunda gelişen teknolojiler ile evden çalışmanın ve genç nüfusun iş hayatındaki rolünün artması gösterilebilir. Böylece daha rahat ayakkabılar ve önlenemez yükselişiyle sneaker hayatımızda iyiden iyiye yer edindi.
Gelecek kışın olmazsa olmaz parçaları: Topukları heykelsi tasarımlar, ince bantlı küt uçlu sandaletler, balerin babetler, kapalı uçlu topuklu kışlık terlikler (tercihen yün, tüvit ve dokulu kumaşlardan)
İtalyan stili, her biri bulunduğu coğrafyanın kültüründen, tarihinden, sanatından ve toplum içerisinde yerini alan kökleşmiş geleneksel zanaattan oluşan bir çok unsurun sentezinden meydana geliyor. İtalyan stilinin ayakkabı modasına etkileri öncelikle yaratıcılığının ilham aldığı , ülkenin ve toplumun tarihinde kök salmış taklit edilemez sosyo-kültürel modeli örnek alan İtalyan tasarımın sanatsal ve kültürel zenginlik ve çeşitlilikten geçmekte. Köklü değerlerin yer aldığı bu sisteme duyulan sadakat İtalyan üretimlerinin özgünlüğünü sağlıyor. Yaratıcılık, özgünlük ve gustonun yanı sıra, eski zamanlardan beri gelişen zanaat kabiliyeti ile şekillendirilen ve eşsiz detaycılık da önemli bir unsurdur. İkinci Dünya Savaşından sonra İtalya bu değerleri sanayi proseslere dahil etmeyi başardığında, İtalyan modasının uluslararası pazarlara etkisi başladı, ihracat gelişti ve günümüzde pazarların dijitalleşmesine rağmen konumunu korumakta. Hatta satış kanallarının dijitalleşmesi bu etkinin büyümesi için daha büyük imkan sağladı. Bu eğilim halihazırda gerek büyük moda markaları seviyesinde gerekse ikonik ürünler gerekse kalite ve araştırma alanlarında da kendini göstermekte. Assocalzaturifici derneği, özellikle de MICAM fuarı sayesinde, bu koleksiyonların değerini vurgulama görevine sahiptir.
Rahatlık, ergonomi ve konfor ön planda. Özellikle evden çalışan kişiler düşünülerek öne çıkartılmış bir trend. Bu anlamda yumuşak deriler, dokulu malzemeler ve daha çok kışlık babetleri, yün ya da keçe terlik/ayakkabı modellerini göreceğiz. Renklerse beyaz ve toprak tonları.
Neon renkler ve geleceğe dair/teknolojik malzemeler ön planda. Ekranda güzel gözükecek detaylar ve malzemelerle farklılaşan, hibrit tasarımlar ve üçüncü boyut hissi veren katlamalarla ön plandaki snekar’ları görmeye hazır olun. Plastik detaylar ise lüks taşların yerini alan yeni malzemelerden.
Geleneksel parçaları punk detaylarla, zanaatı outdoor detaylarla yeniden yorumlayan bu temada baharat tonları ve vintage görünümleri destekleyen yeşil ve kahve tonları ön planda olacak.
2018 verilerine göre İtalya’dan Türkiye’ye yapılan ayakkabı satışlarında %31’lik oranla günlük ayakkabılar başı çekiyor. Bu sınıfta en yüksek satışsa erkek ayakkabılarında. Deri ayakkabıda tüketim olarak başı tabii ki kadınlar çekiyor Deri ayakkabı tüketici kırılımında %38 ile kadın tüketiciler önde.