Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Püf Noktası5 bin yıllık ekşi maya sırrı! Evde en doğalına ulaşın, cam kavanozda çoğalıyor
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    Haberin Tamamını Oku
    4/135 bin yıllık ekşi maya sırrı Evde en doğalına ulaşın, cam kavanozda çoğalıyor

    Mezopotamya’da fermantasyon işleminin bulunması ile Mısırlılar tarafından un ve su ile yapılan ekmek, maya ile tanışmıştı. Sağlıklı beslenmenin daha çok dile getirilmeye başlandığı son günlerde ekşi mayalı ekmek çeşitleri de arttı. Lezzeti ile olduğu kadar ekşi maya ekmek faydaları ile de sofraların baş tacı.

    5/13EKŞİ MAYA NEDİR

    EKŞİ MAYA NEDİR?

    Ekşi maya, ekşi hamur veya doğal maya olarak da bilinen bir maya çeşidi. Ekşi maya, un ve su karışımıyla oluşturulan bir maya kültürüdür. ekşi bir tadıyla, fermente bir hamurun ana bileşeni olan ekşi maya, canlı mikroorganizmalar olan laktik asit bakterileri (Lactobacillus spp.) ve mayaların (Saccharomyces spp.) bir simbiyotik karışımından oluşuyor.

    6/135 bin yıllık ekşi maya sırrı Evde en doğalına ulaşın, cam kavanozda çoğalıyor

    Bu mikroorganizmalar, ortamda bulunan doğal mayalar ve bakteriler tarafından yakalanarak ve çoğalarak oluşur. Un ve su karışımı, mikroorganizmaların besin kaynağıdır. Bu ortamda beslenerek çoğalır. Ekşi maya fermantasyon sürecinde, laktik asit bakterileri ve mayalar, karbonhidratları parçalayarak asit ve gaz üretebilir. Asit, hamurun pH seviyesini düşürerek mayanın gelişmesini sağlar. Böylece ekşi tadı oluşturur. Gaz üretimi ise hamurun kabarmasında etkilidir.

    7/135 bin yıllık ekşi maya sırrı Evde en doğalına ulaşın, cam kavanozda çoğalıyor

    Ekşi maya, geleneksel ekmek yapımında kullanılan bir maya çeşidi olmasının yanında, daha uzun bir fermantasyon sürecine sahip olduğu için bazı avantajları vardır. Bu avantajlar arasında besin değerinin artması, glutenin parçalanması, vitaminlerin ve minerallerin daha iyi emilimi ve ekmeğin daha uzun süre taze kalması yer alıyor. Ekşi maya aynı zamanda daha kompleks bir aromaya sahip ekmeğin oluşmasını sağlıyor. Ekşi mayanın kullanılmasıyla elde edilen ekşi hamur, ekmeğe özgün bir tat, aroma ve dokuya sahip olur.

    8/13EKŞİ MAYA NASIL YAPILIR

    EKŞİ MAYA NASIL YAPILIR?

    Organik tam buğday unu, içme suyu (oda sıcaklığında, klor içermeyen), temiz cam kavanoz ekşi maya yapmak için yeterli.

    9/13ADIM 1: BAŞLANGIÇ KÜLTÜRÜNÜ HAZIRLAMA

    ADIM 1: BAŞLANGIÇ KÜLTÜRÜNÜ HAZIRLAMA

    Cam kavanozu sıcak su ve sabunla yıkayın. Ardından durulayarak, sabun kalıntılarını temizleyin. Kavanozun içine 50 gram tam buğday unu ve 50 gram su ekleyin. İyice karıştırarak kavanozu hava almayacak şekilde kapatın. Bir bez veya plastik film ile kavanozun ağzını örtebilir ve lastik bantla sabitleyebilirsiniz. Kavanozu oda sıcaklığında, güneş ışığından uzak bir yerde muhafaza etmelisiniz.

    10/13ADIM 2: BESLEME VE GÜÇLENDİRME

    ADIM 2: BESLEME VE GÜÇLENDİRME

    İlk besleme için, her gün aynı miktarda un ve suyu kavanoza koyun. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp karışımı çalkalayın. Her gün aynı işlemi tekrarlayarak mayayı besleyin. Birkaç gün içinde mayanızda hareketlenme ve köpürme gözlemleyebilirsiniz. Bu, mayanın canlı olduğunu ve fermantasyon sürecinin başladığını gösterebilir. Besleme işlemini her gün aynı saatte ve aynı miktarda un ve suyla yapmayı sürdürün. Bu, mayanızın güçlenmesine ve sağlıklı bir hale gelmesine yardımcı olacak.

    11/13ADIM 3: EKŞİ MAYA BAKIMI

    ADIM 3: EKŞİ MAYA BAKIMI

    Mayanın oda sıcaklığında tutulmasına dikkat etmelisiniz. 20 ila 25 derece arasındaki değerlerin ideal sıcaklık olduğunu unutmayın. Mayanın kokusunu takip edin ve hafif ekşimsi kokunun normal olduğunu unutmayın. Ancak kötü bir koku veya küf kokusu fark ederseniz maya bozulmuş olabilir. Bu durumda baştan başlamak gerekir.

    12/135 bin yıllık ekşi maya sırrı Evde en doğalına ulaşın, cam kavanozda çoğalıyor

    Mayanızı düzenli olarak beslemelisiniz. Her gün aynı saatte ve aynı miktarda un ve su ekleyerek mayanın güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Her beslemede mevcut mayanın yarısını kullanabilirsiniz.

    13/13EKŞİ MAYA NASIL BESLENİR

    EKŞİ MAYA NASIL BESLENİR?

    Ekşi maya, besleme işlemi ile çoğaltılır ve mayanızdan her gün aynı saatlerde 50 ya da 200 gram kadar alarak yerine 100 gram un ve 100 mililitre su ekleyebilir ve besleme işlemini rahatlıkla yapabilirsiniz. Su yerine üzüm suyu, kızılcık ya da pekmez de eklenebilir. Ekşi maya yapımındaki en önemli konunun kullandığınız unun kalitesi olduğunu unutmayın. Kaliteli ve organik unla besleme yapmalısınız. Evinizin sıcak bir köşesinde ve cam bir kavanozda beklettiğiniz ekşi maya 10 günlük bir bekleyişin ardından kullanıma hazır hale gelecektir. Bu süre sonunda cam kavanozun içindeki mayayı buzdolabına alabilirsiniz.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Karpuzun dışı da konuşuyor En tatlı ve sulusu bir bakışta sapından anlaşılıyor
    Karpuzun dışı da konuşuyor! En tatlı ve sulusu bir bakışta sapından anlaşılıyor
    Zayıflamanın formülü bu hesaptan geçiyor Ağır diyetleri unutun, kalori açığı yeter
    Zayıflamanın formülü bu hesaptan geçiyor! Ağır diyetleri unutun, kalori açığı yeter
    Kapıyı çekmeden böyle adım atın Ev tertemiz kalacak, tatil dönüşü tozun zerresi yok
    Kapıyı çekmeden böyle adım atın! Ev tertemiz kalacak, tatil dönüşü tozun zerresi yok
    Bir kez deneyen bir daha hazırını almıyor Evde katkısız jelibon tarifi, tadı nefis
    Bir kez deneyen bir daha hazırını almıyor! Evde katkısız jelibon tarifi, tadı nefis
    Yazarlar
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu"Kendini nasıl koruyorsun?" sorusunun astrolojik cevabı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDişler neden sızlar?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin16 - 22 Haziran burç yorumları! 'Kritik bir haftaya giriyoruz'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluSatürn Koç burcunda: Bizi neye hazırlıyor?
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirŞekerli gıdalar dişi ne kadar zamanda çürütür?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin20-26 Mayıs haftalık burç yorumları / Cuma gününe dikkat!
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    İlgili Haberler
    Eşref Rüyanın sezon finali nefesleri kesti Eşrefi yıkan ölüm
    Eşref Rüya'nın sezon finali nefesleri kesti! Eşref'i yıkan ölüm
    Barış Manço’nun kardeşi İnci İlbay son yolculuğuna uğurlandı
    Barış Manço’nun kardeşi İnci İlbay son yolculuğuna uğurlandı
    Survivor sonrası hasret gideriyorlar Yiğit Poyraz ve sevgilisinden yeni kareler
    Survivor sonrası hasret gideriyorlar! Yiğit Poyraz ve sevgilisinden yeni kareler
    Taze anneden selamlar Sahra Işık takipçilerine seslendi: Nazardan çok korkuyorum
    Taze anneden selamlar! Sahra Işık takipçilerine seslendi: Nazardan çok korkuyorum

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo