12.03.2019 - 15:09 | Son Güncellenme:
Alerjilerde semptomlar değişebilir; bu semptomlar herkeste farklı yoğunlukta ortaya çıkar ve vücudun bir veya birkaç organını etkiler. Doğal veya işlenmiş olsun, alerjiniz olan yiyecekleri tükettiğinizde alerjik belirtiler ortaya çıkabilir. Herkesin gıdalardaki farklı bileşenlere aynı şekilde tepki vermediğini de hatırlatmak gerekir. Her insan bedeni bir diğerinden farklıdır ve bir kişiyi etkileyen şey bir başkasını aynı şekilde etkilemeyebilir.
Polen alerjiniz varsa, muhtemelen havuca da alerjiniz olabilir. Buna neden olan şey polen ve havuçtaki bileşenlerin yapısal benzerliği olarak gösterilir. Polende bulunan bazı proteinler havuçtakine benzemektedir. Havuçta bulunan alerjik proteinler pişirilse dahi yok olmaz.
Marul, lipid transfer protein alerjisiyle en ilişkili olan besindir. Bu sebzenin tüketiminde görülen alerji türü, en sık görülen besin alerjisidir. Marul ayrıca anafilaksi üretir ve yapraklarında hastalıklara neden olabilecek farklı patojenik bakteriler bulunmaktadır. Bu nedenle dikkatlice tüketilmesi gerekir.
Kereviz alerjisi, yaygın görülen bir alerjidir. Ham veya pişirilmiş kereviz, cilt üzerinde reaksiyonlara neden olabilir. Hissedilen alerji şiddeti, anafilaksi kadar etki gösterebilir. Bu besini tükettikten sonra herhangi bir semptom gözlemlerseniz hemen tüketmeyi kesmelisiniz.
Ispanak alerjisi, en yaygın görülen sebze alerjisi olabilir. Bu sebze, hormon ve nörotransmitter olarak vücutta bulunan histamin kimyasalı bakımından zengindir. Histamin, eğer vücutta iltihap varsa büyük miktarlarda salgılanır ve bu yüzden ortaya çıkan alerjinin ana nedenlerinden biri olarak gösterilir.
Soğanda dolaşımı iyileştiren ve özel bir mineral olan sülfür bulunur. Ancak sülfür aynı zamanda alerjik reaksiyonlara da yol açan bir mineraldir.
Kuşkonmaz, soğan ve sarımsak ile birlikte, zambak ailesine ait bir sebzedir. Kuşkonmaz alerjisi üzerine yapılan bir çalışmada, bu sebze ile temas eden, soluyan veya yutan kişilerin alerjik reaksiyon yaşadığı görülmüştür.