Burnu etkileyen alerjik maddelerin daha çok solunan havadaki alerjenler olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar, "Alerjik bünyeye sahipseniz bahar aylarında burun etleriniz büyür ve nefes alamazsınız. Üstelik buna sadece polenler, değil besin alerjisi de yol açabilir. Bazı yiyeceklere karşı olan alerjiler burnu ve solunum yollarını etkileyebilir.Ülkemizde besin alerjisine en sık yol açan besinler inek sütü, yumurta akı, fındık, fıstık, ceviz, mercimek, buğday ve ettir. Daha az sıklıkla soya, nohut ve balık da alerjiye neden olabilir. Alerjide en etkili tedavi, alerjik olunan maddeden uzak durmaktır. Fakat bu her zaman mümkün değildir. Böyle durumlarda, antihistaminik, dekonjestan, kortizon türü ilaç veya aşı tedavisi gerekebilir" ifadelerini kullandı.
Bahar ve besin alerjisinin burun etlerini büyüterek solunuma engel olabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Denizhan Dizdar şu önerilerde bulundu:
"Kulaktan dolma, burun açma yöntemlerine dikkat etmekte fayda var. Örneğin buruna sirkeli su çekmek doğru değildir. Sirkeli su asidik olduğu için burun mukozasına zarar verir. Burnu yıkamak için 1 bardak suya 1 çay kaşığı tuz,1 çay kaşığı yemeklik karbonat konup karıştırılarak buruna çekilebilir. Boğaz şişmesi için 1 bardak suya 2-3 damla sirke eklenerek gargara yapılabilir.Boğaz ağrısı için özellikle ıhlamur çayını tavsiye ediyoruz. Çünkü ıhlamurun ağrı kesici özelliği var. Çok sıcak, çok soğuk içecekler veya yoğun baharatlı gıdalar tüketilmemeli ve bol bol su içilmelidir. Boğaz ağrısında düşünülenin aksine sıcak çaylar veya içecekler ağrıya iyi gelmez. İçilen içeceklerin ılık ve yumuşak olması gerekir."