Sağlıklı baklavanın altın sarısı bir rengi ve oklavayla açılmış olması gerekiyor. Ucuz baklavalardan uzak durulması gerektiğini söyleyen baklava ustaları, kalitesinin kokusundan dahi anlaşılacağını söylüyor. Kokladığınızda tereyağı ve fıstık kokusunun anlaşılabilir olması şart.
Bayramda tüketilen tatlılar aşırıya kaçılması veya kalitesiz ürünler tüketilmesi nedeniyle birçok kişinin hastanelik olmasına yol açıyor. O nedenle içerisinde glikoz olmaması, sağlık için çok önemli.
Baklavanın kaliteli olması için fıstık kullanımına dikkat edildiğini söyleyen ustalar, özellikle Gaziantep yöresinde yetişen yeşil fıstığın faydalı olduğunu belirtiyor. İlk hasat edilen fıstıklar ise diğerlerine göre daha yeşil bir görüntüye sahip.