Prof.Dr. Tevfik Özlü: Eğer ateş, boğaz ağrısı, kas ağrıları, halsizlik, kırgınlık gibi belirtiler yoksa sadece burun akıntısı, hapşırma, öksürük alerjik nedenlerle de olabilir. Yaz mevsiminde alerjik semptomlar artabilir.
Prof.Dr. Osman Erk: Yaz aylarında özellikle klimaların yanlış kullanımına bağlı olarak alerjik, mikrobik hastalık tabloları ortaya çıkabilir. Kas ağrıları, eklem şikayetleri yaşanabilir.
Doç.Dr. Elif Hakko: Hayır, koronavirüs aşılarının diğer solunum yolu virüslerinin ortaya çıkmasında veya hastalığın daha ağır geçirilmesinde rolü yok. Sadece aşılı kişilerin kuralları gevşetmesi nedeniyle artış başlamış olabilir.
Prof.Dr. Osman Erk: Aşıların nezleye veya gribal enfeksiyona yol açması rastlanılır bir durum değildir.
Doç.Dr. Elif Hakko: Solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan kişilerin öncelikle Kovid-19 olup olmadıklarını test ettirmeleri, testleri negatifse bol sıvı almaları, belirtileri azaltıcı ilaçlar kullanmaları, istiharat etmeleri ve sağlıklı beslenmeleri gerekir.
Ayrıca başkalarına bulaştırmamaya özen göstermeleri iyi olur. Eğer olmadılarsa Kovid-19 aşılarını bir an önce yaptırmalarını veya tamamlamalarını öneririm.
Prof.Dr. Tevfik Özlü: Maske, mesafe ve el hijyeni sadece Kovid-19 değil, tüm viral solunum yolu enfeksiyonlarından kurtulmak için etkili yöntemler. Nezle, grip hafif seyrediyorsa bol sıvı (maden suyu, ayran, taze sıkılmış meyve suyu vb.) ve semptom giderici ilaçlar (akıntıyı kesen, hapşırmayı, burun tıkanıklığını önleyen ilaçlar, ağrı kesiciler vb.) alınabilir.
Başkalarına bulaştırmamak için topluma karışmamak, istirahat uygun olur. Hastalar mutlaka sosyal alanlarda maske kullanmalı. Ağır olgularda ve yüksek riskli kişilerde (yaşlı, kronik hastalığı olan, bağışıklığı baskılanmış kişiler, bebekler vb.) hastaneye başvurulması önerilir.
Prof.Dr. Osman Erk: Yazın nezle ve grip çok nadir ortaya çıkar. Tedavi semptomatiktir, antibiyotiklere gerek yoktur. İstirahat, uyku ve dengeli beslenme önemlidir.