Pilavın pişirme suyuna birkaç damla limon suyu ekleyerek, pilavın rengini daha beyaz olması sağlayabilirsiniz. Ayrıca, bu işlem kıvamının tane tane olmasına da yardımcı olur. Pilavın asidik dengesini ayarlar ve pirinçlerin birbirine yapışmasını engeller. Birkaç damla limon suyu deyip geçmemek gerek.
Pilavı karıştırırken dışarıdan içeriye doğru bir şekilde karıştırmalı, hassas yaklaşmalısınız. Aksi taktirde, pilav taneleri parçalanabilir ve pilavın lapa bir kıvamda pişmesine yol açabilir.
Pirinç pilavında koyduğunuz su miktarı ve pişirme süresi kilit rol oynar. Şefler genellikle, 1 su bardağı pirinç için 1,5 su bardağı sıcak su kullanırlar. Ayrıca pilavı hazır kaynar suyla pişirmek, pirinçlerin daha iyi pişmesini sağlar. Pişirme süresi boyunca tencerenin kapağını açmamalı ve karıştırmamalısınız.
Pilav piştikten sonra, tencerenin kapağını açıp üzerine kâğıt havlu veya temiz bir bez örterek, pilavın buharını emmesine yardımcı olabilirsiniz. Pilavı bu şekilde dinlendirmeniz pirinçlerin suyunu çekmesini ve lezzetinin oturmasını sağlar.