Yemek tabağının altını kullanarak bıçakları keskinleştirmek istediğinizde, öncelikle tabağı bir bez üzerine ters çevirip kaymasını engellemelisiniz. Sonra bıçağın körelen kısmını tabağın altındaki yüzeye sürterek keskinleşmesini sağlayabilirsiniz.
Çok eski zamanlarda kasapların uyguladığı bu yöntem oldukça verimli olsa da dikkat edilmediği takdirde tehlikeli sonuçlar doğurabilir. İki bıçağı birbirine sürterek yapacağınız bu yöntemde, dikkatsizlik olursa bıçaklardan biri kayabilir ve elinizi kesebilir.
Bir adet gazeteyi yaprakları üst üste olacak şekilde katlayın. Daha sonra gazete kâğıtlarının kenarlarına bıçağı yerleştirin. Sanki bıçağı bir bez yardımı ile siliyormuş gibi gazetelerle bıçakları silin. Çok dikkatli olmak şartıyla, biraz hızlı hareketlerle işlemi sürdürün. Bu şekilde bıçakların keskinlik özelliği yeniden gelecek.
Kaymaz bir zemine yerleştirdiğiniz bıçak bileme makinesi kol gücüne gerek olmadan bıçakları eski keskinliğine geri döndürecektir. Bu makinede yapmanız gereken tek şey bıçak için ayrılan yere uygun şekilde bilenecek bıçağın yerleştirilmesi olacak.