Stresi azaltır, rahatlamayı ve terlemeyi sağlar, migren ağrılarını hafifletir, boğaz ağrısını alır, sindirime ve öksürüğe iyi gelir, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlıklarıyla beraber birçok hastalığın tedavisinde ıhlamur kullanılır.Ihlamur hazırlarken bardak başına bir çay kaşığı tepeleme kurutulmuş ıhlamur ölçüsünü kullanabilirsiniz. Ihlamuru suyla birlikte kaynatmayın. Önce suyu kaynatın ve önceden ıhlamur koyduğunuz demliğe kaynamış suyu boşaltıp ağzını kapatın ve 10 dakika bekletin. Yemeklerden sonra günde 3 kere ıhlamur çayı içebilirsiniz.
A, B, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olan kuşburnu çayı nezle, grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Vücudun direncini arttırır, sindirimi düzenler, böbrekleri temizler ve hafif romatizma ağrılarına iyi gelir.Kuşburnu çayını soğuk veya sıcak olarak tüketebilirsiniz. Hazırladığınız çay gün boyu aromasını korur ve soğuduktan sonra tekrar ısıtılarak içilebilir.
Boğaz ağrısı, baş ağrısı, bronşit, hazımsızlık, gaz, öksürük ve romatizma ağrıları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelen, zengin bir mineral ve vitamin kaynağı olan kekik çayını, hem kurutulmuş hem de taze kekikten hazırlayabilirsiniz. Taze kekik kullanacaksanız 2 büyük bardak çay için 2 çay kaşığı, kurutulmuş kekik kullanacaksanız 1 çay kaşığı kekik yeterli olacaktır. En iyi birki çayı demleme biçimi kaynar suyu ocaktan alıp başka bir kapta bulunan bitkinin üzerine döküp demlenmesini beklemektir.
İçinde bulunan B2, B1, B6, B3, B12, C vitamini, D vitamini, E vitamini, K ve E vitaminleri ile biberiye besin değeri yüksek bir bitkidir. Ayrıca rosmarinik asit ve diğer antioksindanlarla beyin fonksiyonlarını geliştiren biberiye çayı hafızanın güçlenmesine ve konsantrasyonun artmasına katkıda bulunur.Kabızlık, hazımsızlık, baş ağrısı, üst solunum yolu enfeksiyonlarında da kullanılır. Biberiye çayı hazırlamak için taze ve kurutulmuş biberiye yaprakları kullanabilirsiniz.