Zararlı patojenler mikroskobiktir ve bu mikroorganizmalar suda hızlı bir durulamadan sonra bile aletlerinizde kalabilir.
Bu noktada temizlik şarttır ve dezenfeksiyon, aletlerden bitkilerinize bulaşabilecek hastalıkların yayılmasını önlemenin anahtarıdır.
Özellikle bitki budayıcıları bitkiler arasında birinden diğerine geçerken mutlaka dezenfekte edilmelidir. Eğer bitkinizde bir hastalık olduğunu kesin olarak biliyorsanız hasta bitkiniz için kullandığınız aletleri sağlıklı olan bitkileriniz için kullanmamalısınız.
Bahçe budayıcılarına ek olarak, mala, kürek ve çapalar da düzenli olarak temizlenmelidir. Çim biçme makineleri, çit budama makineleri ve motorlu testereler gibi elektrikli aletler, saksılar ve kaplar da kullanımlar arasında temizlenmelidir.
Aletleri dezenfekte etmeden önce, kir ve döküntüleri gidermek için onları temizlemelisiniz. Aletlerin üzerinde yapışkan reçine varsa, temizlemek için biraz ılık su ve birkaç damla bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz.
Bıçakları ve sapları ovalamak için sert kıllı bir fırça kullanın. İyice durulayın ve aletlerin havayla kurumasını bekleyin. Aletlerin sapları ahşapsa, ahşap koruyucu ile silin.
Büyük bir plastik leğeni ılık su ve bir çay kaşığı bulaşık deterjanıyla doldurarak saksıları, kapları, tohum başlangıç tepsilerini, domates kafeslerini ve hatta süs dekorasyonlarını kullanım aralarında yıkayın.
İyice durulayın ve güneşte kurumaya bırakın. Elektrikli aletler için, alet üreticisinin temizlik ve dezenfeksiyon yönergelerini izleyin.