11.04.2024 - 13:50 | Son Güncellenme:
Çürümüş patatesleri tüketmesek bile sonucu ölümcül olan bir zehir yayabiliyor. Uzun zaman önce yaşanan bir aile trajedisi patates tehlikesine dair birçok şeyi açıklığa kavuşturuyor. İşte aile üyelerinin vefatına neden olan patates olayı.
2014 yılında, o zamanlar sekiz yaşında olan bir kız çocuğu çürük patates nedeniyle tüm ailesini kaybederek yetim kaldı. Çürük patateslerin neden olduğu ölümcül gaz aile üyelerinin zehirlenmesine neden oldu.
Kızın babası bir hukuk profesörü Mikhail Chelyshev, kış için patates depoladıkları mahzene giren ilk kişiydi. Ancak patateslerin ciddi bir şekilde çürüdüğünü fark etmemişti. Rapora göre 42 yaşındaki adam zehirli dumandan bayılıyor ve kısa süre sonra hayatını kaybediyor.
Ardından endişeli karısı Anastasia da bodruma inerek aynı gaza maruz kaldı. Birbirlerini merak etmeye başlayan aile üyeleri patateslerin muhafaza edildiğini alana inerek gaz zehirlenmesi yaşadı. Çiftin 18 yaşındaki oğlu daha sonra anne ve babasını aramak için bodruma indi. Ancak anne ve babasıyla aynı trajik kaderi yaşadı.
Anastasia'nın annesi Iradia ise bir sorun olduğundan şüphelenerek önce komşuya haber verdi. Ancak hemen sonrasında ailesini merak ettiği için bodruma gitti. Sonuçlara göre Iradia da gazdan boğularak yere yığıldı. Ailenin 8 yaşındaki üyesi ise patateslerden uzak kaldığı için herhangi bir sağlık problemi yaşamadı.
O dönemde konuşan yerel bir araştırmacı, patateslerin kötü şekilde çürümesi nedeniyle bodrumda biriken gazın bu faciaya neden olduğunu belirtti. Bu tür zehirlenmeler nadir yaşansa bile uzmanlar patates hakkında birçok farklı uyarıda bulunuyor.
Uzmanlara göre patatesleri yılın her döneminde en uygun muhafaza etme koşullarına uyarak saklamalısınız. Araştırmalara göre serin ve karanlık alanlarda saklamanız gerektiği belirtiliyor.
Ayrıca yeşil patatesleri saklayıp tüketmemelisiniz. Olgunlaşmayan, üzerinde çürük belirtileri olan patatesleri yemekten kaçının. Sağlığınız için daha dikkatli davranarak patatesi yemeden önce kontrol etmeyi unutmayın. Özellikle çürümüş, yeşillenmiş ve filizlenen patatesleri tüketmemelisiniz.