Pekmez tüketiminde dikkat edilmesi gerekenlere de işaret eden Şengül, şu bilgileri verdi: "Pekmezi C vitamini içeren portakal ve mandalina gibi gıdalarla tüketmeliyiz. Sadece pekmezi değil, demir içeren gıdaları da süt ve ürünleriyle tüketmemeliyiz. Çayla da pekmezin tüketilmemesi lazım. 100 gram pekmez 280-290 kilokalori enerji veriyor. İçerdiği yüksek orandaki şekerden dolayı yoğun tempoda çalışanların, sporcuların, hamile ve emzikli bayanlar, çocuklar ve öğrencilerin tüketmesi gereken önemli gıda maddesi."
Şengül, Erzurum'un kuzey ilçelerinde fazla miktarda dut yetiştirilmesi sebebiyle yoğun şekilde bu meyveden pekmez üretildiğine dikkati çekerek şöyle devam etti: "Bu ilçelerden örnekler alarak ve kendimiz üreterek araştırma yaptık. Dut, üzüm ve keçiboynuzu gibi meyvelerin suları çıkarılıp kaynatılıyor. Konsantre edilerek içerisine hiçbir katkı maddesi katılmadan, tamamen doğal meyvenin suyunun kaynatılmasıyla elde edildiği için sağlık açısından çok faydalı. Bu örnekleri alarak antioksidan aktivitelerine, besin değerlerine, şeker ve mineral madde içeriklerine baktık. Pekmezin faydalarını sonuçlandırıp uluslararası bilimsel dergilerde yayınladık."
Pekmezin günlük 1-2 çorba kaşığı tüketilmesini öneren Şengül, tahinle karıştırılmasıyla besin değerinin arttığını anlattı.