Özellikle uzun süreli mayalandırma ile glutenin tamamı büyük ölçüde parçalanabilir. Bu da gluten hassasiyeti olanlar için sorunsuz bir sindirim anlamına gelir.
Yararlı bir bakteri türü olan ve laktik asit sağlayan lactobacillusis ekşi mayalı ekmeklerde daha fazla bulunur. Bu bakteri sindirimi kolaylaştırmakla birlikte mineral emilimini de yoğunlaştırır. Özellikle demir ve kalsiyum eksikliği çekenler için ekşi mayalı ekmek önerilir.
Ekşi mayalı ekmek 4 ila 5 gün arasında saklanabilir ve bu aynı zamanda iyi bir glisemik indekse sahip olduğunun da bir işaretidir. Ev yapımı ekşi mayalı ekmek, beyaz ekmeğe göre çok daha uzun süre dayanır.
Ekşi maya, çeşitli vitaminler ve besinler içerir. Demir, manganez, B1-B6, B12, folat, çinko, potasyum, tiamin, niasin, riboflavin, selenyum, magnezyum, fosfor ve E vitamini açısından zengin içeriğe sahiptir.