Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Püf NoktasıEkşiyen yoğurdu dökmeyin! Maya olmasa da olur, bu peynirin tadına doyulmuyor
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    Haberin Tamamını Oku
    3/11MAYA VARSA KALIP PEYNİR YAPILABİLİR

    MAYA VARSA KALIP PEYNİR YAPILABİLİR

    Maya kullanmadan elde edilen peynir, çökelek (lor peyniri) kıvamında bir peynir olacak. Ekşimiş yoğurttan kalıp peynir elde edebilmekse biraz zor. Eğer mayanız varsa hemen deneyebilirsiniz. Üzerine sert bir ağırlık koyarak şekillendirme şansınız da olacak.

    4/11EKŞİMİŞ YOĞURTTAN NASIL PEYNİR YAPILIR

    EKŞİMİŞ YOĞURTTAN NASIL PEYNİR YAPILIR?

    Öncelikle ekşimiş yoğurdu bir tencerenin içerisine aktarın. Yoğurdunuzun üzerini biraz geçene kadar su ilave edin. Yoğurdun sulanması yeterli olacak. 1 kilo yoğurt kullanıyorsanız ve yoğurdunuz çok katı değilse, 2 ila 2,5 su bardağı ilave etmeniz yeterli. Yoğurdunuz katıysa miktar artabilir. Ardından yoğurdunuzu ocağın üzerine almalısınız. Daha sonra kısık ateşte kaynamaya bırakın. İlk kaynamadan sonra içerisine 1 çay kaşığı kadar tuz ilave edin, kaynadıkça yoğurdunuzun içerisine tortular oluşmaya başlayacak.

    5/1115 DAKİKA KAYNAMA 4-5 SAAT SÜZME

    15 DAKİKA KAYNAMA 4-5 SAAT SÜZME

    15 dakika boyunca kaynama işlemini sürdürün. Yoğurt iyice kesildiğinde ocaktan alın ve bir süzgecin içerisine temiz bir tülbent sarın ve altına bir kap koyun. Yoğurdunuzu bu tülbentin içerisine boşaltın. Ardından güzelce sıkıp ağzını bağlayın. Tülbenti hafif yüksek bir yere asın ve süzdürün, bu işlemi en az 4 ila 5 sürdürün.

    6/11ILIDIĞINDA ELİNİZLE ŞEKİL VERİN

    ILIDIĞINDA ELİNİZLE ŞEKİL VERİN

    Tüm sularının bittiğinden emin olduğunuzda tülbenti açın ve içerisindeki peyniri tahta kaşık yardımıyla dağıtın. Şekil vermek istiyorsanız peynir hafif ılıdığında tümünü elinizle sıkı sıkı tülbentin içerisinde toparlayın ve yayvan bir şekil verin.

    7/11AĞIRLIK KOYMAYINCA ÇÖKELEK OLUYOR

    AĞIRLIK KOYMAYINCA ÇÖKELEK OLUYOR

    Peynirin üzerine birkaç ağırlık koyun ve bu şekilde 4-5 saat bekletin. Ardından açtığınızda peyniriniz tüketilmeye hazır olacak. Peyniri üzerine ağırlık koymadan çökelek peyniri şeklinde tüketebileceğiniz gibi, bu şekilde de tüketebilirsiniz. Peynir çökelek halindeyken ya da şekil verdikten sonra kapaklı bir kabın içinde, buzdolabında hava almayacak şekilde 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz.

    8/11BAKTERİLERİN UYUMSUZLUĞU

    BAKTERİLERİN UYUMSUZLUĞU

    Yoğurt kültürünü oluşturan iki temel organizma grubu streptecoccus ve lactobacillus tipi bakterilerdir. Bu iki bakterinin dengeli ve uyumlu bir şekilde gelişmesi yoğurdun tadı, kokusu, lezzeti açısından son derece önemli. Streptecoccus fazla olursa yoğurtta arzulanan ekşilik istenen seviyede gelişemez ve tatlımsı olabilir. Lactobacillus fazla olursa da yoğurt hemen ekşi bir tat alır.

    9/11EVDE KONTROL ALTINA ALINAMIYOR

    EVDE KONTROL ALTINA ALINAMIYOR

    Hazır yoğurtlar mayalanma süreci için tamamen uygun ortamlar oluşturularak ve uzun ömürlü sütler kullanılarak elde ediliyor. Ev yoğurdunda ise maya ve mikroorganizmaların sayısı ortam şartları sebebiyle tam olarak kontrol altına alınamıyor.

    10/11YOĞURDUN EKŞİMEMESİ İÇİN NE YAPILMALI

    YOĞURDUN EKŞİMEMESİ İÇİN NE YAPILMALI?

    Kullandığınız sütün taze olmasına özen göstermelisiniz. Mayanın ekşi ve bozuk olmadığından da emin olunca yoğurdu porsiyonluk cam veya toprak kaplarda yapabilirsiniz. Ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Hem mayalanırken hem de buzdolabında doğru ısı ve saklama koşullarını sağlamalısınız. Kullanırken ağızlarını açık bırakmamaya ve içerisine kirli kaşık değdirmemeye özen gösterin. Azar azar yapıp, çabuk tüketin.

    11/11ŞEKER VE MEYVEYLE TATLANDIRILABİLİR

    ŞEKER VE MEYVEYLE TATLANDIRILABİLİR

    Tüm bunlara rağmen yoğurt ekşimeye başladıysa yoğurdunuza uygun miktarda su ekledikten sonra süzebilirsiniz, şeker veya meyveyle tatlandırabilirsiniz. Naneli bir ayran da hazırlayabilirsiniz. Evde ekmek yapmak için mayaya katabilir ya da ekşi yoğurt çorbası yaparak değerlendirebilirsiniz.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Bitkileri mahveden un bitiymiş Kabuğunu soyup bir gece suda bekletin, sorunu çözüyor
    Bitkileri mahveden un bitiymiş! Kabuğunu soyup bir gece suda bekletin, sorunu çözüyor
    Salata 1 gün önceden yapılır mı Türüne göre değişiyor, sos tuz kadar etkili
    Salata 1 gün önceden yapılır mı? Türüne göre değişiyor, sos tuz kadar etkili
    40 yıllık ustası anlattı Evde üzüm sirkesi böyle yapılır, ne mikrop ne virüs kalıyor
    40 yıllık ustası anlattı! Evde üzüm sirkesi böyle yapılır, ne mikrop ne virüs kalıyor
    Para vermek yerine pet şişeyle çözün Kimsenin aklına gelmiyor, evi aydınlatan yöntem
    Para vermek yerine pet şişeyle çözün! Kimsenin aklına gelmiyor, evi aydınlatan yöntem
    Yazarlar
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerjinin gücü: Yaşamınıza yansıyan ışık
    Oğuz Kara
    Oğuz KaraSisi, Nihal Candan ve Biz: Bedenle savaşa dair bir söyleşi
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş Taşı Temizliği: Azı karar, çoğu zarar mı?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu"Kendini nasıl koruyorsun?" sorusunun astrolojik cevabı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDişler neden sızlar?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin16 - 22 Haziran burç yorumları! 'Kritik bir haftaya giriyoruz'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluSatürn Koç burcunda: Bizi neye hazırlıyor?
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    İlgili Haberler
    Ve Ezgi Mola şoke eden gelişmeyi doğruladı: İki yıllık evlilikten üzen haber: Mustafa Aksakallı ile boşanıyorlar
    Ve Ezgi Mola şoke eden gelişmeyi doğruladı: İki yıllık evlilikten üzen haber: Mustafa Aksakallı ile boşanıyorlar
    Pedro Pascaldan çocuk itirafı Aşk hayatını neden gizli tutuyor
    Pedro Pascal'dan çocuk itirafı! Aşk hayatını neden gizli tutuyor?
    Dilan Çiçek Denizden tatil paylaşımı En sevdiğim ada
    Dilan Çiçek Deniz'den tatil paylaşımı! 'En sevdiğim ada'
    Genç oyuncuya trafikte dehşeti yaşattılar O anları ilk kez anlattı
    Genç oyuncuya trafikte dehşeti yaşattılar! O anları ilk kez anlattı

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo