18.12.2018 - 10:29 | Son Güncellenme:
Limon uçucuğu yağı dokunduğu her şeye parlaklık vermesinin yanı sıra, doğal antibakteriyel ve antiviral olarak kullanılır. Özellikle ahşap ve deri temizleme de mükemmel sonuç verir.
Bu yağ bakteri ve virüslerle savaşı, evde oluşan rutubeti önler ve kabarcıkları iyileştirir. Özellikle pencereleri, fayansları ve mutfak tezgahlarının temizlenmesinde, çay ağacı yağını kullanabilirsiniz.
Doğal olarak antibakteriyel ve antiseptik içeririr ve ev temizliği için mükemmel bir seçimdir Sirke ile karıştırarak, tüm mutfağınızı bu doğal karışım ile temizleyebilirsiniz. Karışımı sprey şişesine boşaltın ve taze bir koku bırakmasını için sıkarak temizleyin.
Lavanta, sakinleştirici özelliği ile yatmadan önce rahatlama ve stres giderici bir özelliğe sahiptir. Ama aynı zamanda da doğal olarak antibakteriyeldir. Bulaşık sabununa ya da deterjana birkaç damla lavanta esansiyel yağı eklerek evinizi temizleyebilirsiniz.
Bu antiseptik yağ, solunum alerjilerine neden olan tozları öldürür. Çamaşır deterjanı içerisine birkaç damla lavanta yağı ekleyebilirsiniz. Özellikle evinizdeki toz kalıntılarını ortadan kaldırmak için birebirdir.
Nane yağı, diğer yağlarda olduğu gibi antibakteriyel özelliğe sahiptir. Su ile dolmuş spreyinizin içerisine nanae yağını damlatın ve evinizde oluşan çatlaklara ya da örümceklerin yuva yaptığı köşelere bu karışımı sıkın. Eviniz hem taze kokacak hem de temizlenmiş olacak.
Tarçın yağı evde oluşan küf ve bakteri ile savaşır. Özellikle daha sağlıklı bir duş jeli yapmanız için 1 çay kaşığı çay ağacı yağı, 10 damla portakal yağı ve 10 damla tarçın yağı ile 2 bardak beyaz sirkeyi karıştırın.
Çam yağı içeriği ile ev mikroplarını öldürür. Zeminleri, aynaları ve banyo yüzeyleri için temizleyeci olarak sirkenin içerisine 5-10 damla çam yağı ekleyerek, kullanabilirsiniz.
Bu canlandırıcı kekik yağını çiğ etlerle temas eden kesme tahtalarını temizlemek için kullanabilirsiniz. Tüm bulaşıklarınızı bu yağ ile temizleyebilirsiniz.
Uçucu yağlar, kimyasal ve zehirli ürünlere karşı sağlıklı bir alternatif olmakla birlikte, uygun önlemlerle kullanılmadığı takdirde insanlara ve hayvanlara zarar verebilirler. Bu tip yağlardan zarar görebilecek kişiler şunlardır:
İlk üç aylık dönemde, uçucu yağları dikkatli kullanın. Özellikle, tarçın, okaliptüs ve nane kullanılmamalıdır. Bu konuda bir uzmana danışmak en iyisidir.
Bebeklerin gelişmemiş sinir sistemleri, uçucu yağlarda buunan güçlü doğal bileşiklere karşı bile oldukça duyarlıdır. Bu konuda mutlaka çocuk doktoruna başvurmanızda fayda var.
Eğer evinizde kediniz ile yaşıyorsanız paylaştığımız temizlik ipuçlarını kullanabilirsiniz. Fakat saydığımız yağlar arasında biberiye yağını kullanırken dikkatli olun. Bu konuda da veterinerinize danışmayı unutmayın.
Uçucu yağları, deterjanlar ile birlikte kullandığınız da mutlaka her zaman sulandırın ve seyrelterek kullanın. Mutlaka temizlik sırasında eldiven kullanın ve esansiyel yağları plastikte saklamayın.