Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Genel SağlıkGıdaları dondururken de çözdürürken de bu yöntemleri uygulayın!
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerGenel Sağlık Haberleri

    Gıdaları dondururken de çözdürürken de bu yöntemleri uygulayın!

    06.05.2020 - 12:42 | Son Güncellenme: 06.05.2020 - 19:57

    #donmuş gıda#gıdaları çözdürmek#gıdaları dondurmak#donmuş et#donmuş ekmek
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Covid-19 salgınının ardından evlerde gıda stokunun arttığına dikkati çeken uzmanlar, buzluk ya da derin dondurucuda saklanan gıdaların tazeliği ve besin değerini koruyabilmesini sağlayacak önerilerde bulundu. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, gıdaların dondurularak muhafaza edilmesinin tazeliğini korumak için en iyi yöntemlerden olduğunu söyledi.

    1/17Gıdaları dondururken de çözdürürken de bu yöntemleri uygulayın

    Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgınının yayılmasını önlemek amacıyla uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması, gıda maddelerinin tükeneceği ya da kısıtlamaların uzayacağı endişesiyle bazı vatandaşları ihtiyaçlarından fazlasını satın alarak stok yapmaya yöneltti.

    2/17Gıdaları dondururken de çözdürürken de bu yöntemleri uygulayın

    Kısa sürede tüketilemeyecek bu besinler, buzluk ya da derin dondurucuda muhafaza edilirken, uzmanlar sebze, meyve, et ve ekmek gibi maddelerin besin değerlerini yitirmemeleri, lezzetlerini kaybetmemeleri ve zararlı hale gelmemeleri için bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

    3/17Tazeleğini korumak için...

    Tazeleğini korumak için...

    Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, gıdaların dondurularak muhafaza edilmesinin tazeliğini korumak için en iyi yöntemlerden olduğunu söyledi.

    4/17Gıdaları dondururken de çözdürürken de bu yöntemleri uygulayın

    Dondurma yönteminin besinlerdeki mikroorganizma faaliyetlerini azalttığını, besin değerlerindeki kayıpları önemli ölçüde önlediğini belirten Bölek, bunun tam olarak sağlanabilmesi için hem dondurma hem de çözdürme aşamasının usulüne uygun yapılması gerektiğini vurguladı.

    5/17Taze sebze ve meyveleri dondurun

    Taze sebze ve meyveleri dondurun!

    Dondurmak için öncelikle taze ve zedelenmemiş sebze ve meyvelerin tercih edilmesini öneren Bölek, temizlenen sebzelerden gerekli görülenlere şok haşlama yapılması gerektiğini ifade etti. Böylece sebzelerin renklerinin korunacağını bakteriyel yükün de azalacağını anlatan Bölek, şöyle devam etti:

    6/17Sebzeleri dondururken haşlayın

    Sebzeleri dondururken haşlayın!

    "Soğan, ıspanak, kabak, lahana, patlıcan, yeşil fasulye, bezelye, havuç, karnabahar, biber ve kerevizi 2-3 dakika haşlamak yeterlidir. Dondurma öncesinde haşlanan sebzelerin suları iyice süzülmeli, kağıt havlularla kurutulmalıdır. Gerek sebzeler gerekse et ve diğer yiyecekler, paketlere bir kerede pişirilecek porsiyonlar halinde konulmalıdır."

    7/17Çözdürülmüş gıdalar bir daha dondurulmamalı

    Çözdürülmüş gıdalar bir daha dondurulmamalı!

    "Çözdürülmüş gıdalar bir daha dondurulmamalıdır. Dondurulacak meyveler kesinlikle haşlanmamalıdır. Taze ve zedelenmemiş olanlar seçilip, yıkanıp, kabukları soyulduktan sonra doğranmalı ve içerisinde hava kalmayacak şekilde buzdolabı poşetlerine yerleştirilmelidir."

    8/17Ette donma yanığına dikkat

    Ette donma yanığına dikkat

    Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, etlerin dondurulmasında ise daha dikkatli olmak gerektiğinin altını çizdi. Etlerin daima bir defada kullanılacak parçalar halinde hazırlanması gerektiğini vurgulayan Bölek, "Etleri dondururken dikkat edilecek en önemli noktalardan biri, etin dışının hava almayacak şekilde sarılmasıdır.

    9/17Lezzetinde değişiklikler oluyor

    Lezzetinde değişiklikler oluyor

    Buna dikkat edilmezse açıkta kalan kısımda donma yanığı dediğimiz açık pembe renkte süngerimsi bir tabaka oluşur. Donma yanığı olan kısımda yapısal bozulma gerçekleşir ve besin değerinde kayıplar meydana gelir. Ayrıca lezzetinde de değişiklikler hissedilir. Böylece et çok yönlü değer kaybına uğrar." dedi.

    10/17Ekmekleri dondururken dikkat

    Ekmekleri dondururken dikkat!

    Sibel Bölek, dondurma işleminin ekmeklerin bayatlaması ve küflenmesini önlemek için de en etkili yöntem olduğunu anlattı."Uygun şekilde dondurulursa ekmekler 2-3 aya kadar tazeliğini korur." diyen Bölek, ekmeklerin dondurucuya hangi tazelik derecesinde konulduysa çıktığında da ona yakın bir tazelikte olacağına işaret etti.

    11/17Hava almayan buzdolabı poşetleri kullanın

    Hava almayan buzdolabı poşetleri kullanın

    Ekmeklerin bütün ya da dilimler halinde, hava almayan buzdolabı poşeti içerisinde dondurucuya konulmasını öneren Bölek, "İnce dilimler halinde dondurulan ekmeklerin çözdürme işlemi çok daha hızlı gerçekleşecektir. En sık yapılan hata, ekmekleri buzdolabının dondurucu bölümü yerine soğutucu bölümünde muhafaza etmektir.

    12/17Dondurmadan önce bunu yapmayın

    Dondurmadan önce bunu yapmayın!

    Ekmeğin en hızlı bayatlama sıcaklığı sıfır santigrat derece olduğundan, dondurulmadan soğukta muhafaza edilirse çok hızlı bayatlayacaktır." ifadelerini kullandı.

    13/17Eti soğutucu bölmesinde çözdürün

    Eti soğutucu bölmesinde çözdürün

    Gıdaların dondurulma yöntemleri kadar çözdürülme yöntemlerinin de hayati önem taşıdığını vurgulayan Sibel Bölek, sebzelerin pişirme suyuna çözdürülmeden atılması gerektiğini belirtti. Çözdürülen sebzelerin hücre yapılarının bozulacağını ve besin değerinin azalacağını anlatan Bölek, "Donmuş sebzelerin pişme süresi taze sebzelere oranla 3 kat daha kısadır." dedi.

    14/17Donmuş etleri çözdürmek için...

    Donmuş etleri çözdürmek için...

    Dondurulmuş etlerin ise pişirilmeden önce mutlaka çözdürülmesi gerektiğini ifade eden Bölek, şöyle konuştu:"Donmuş etleri çözdürmek için en sık uygulanan 'oda sıcaklığında bekletme' yöntemi aynı zamanda en sağlıksız yöntemlerden biridir. Çünkü oda sıcaklığında bekletilen etin yüzeyinde mikroorganizmalar hızla üreyerek etin mikrobiyal yükünün artmasına sebep olmaktadır.

    15/17Sıcak su banyosu yöntemi

    Sıcak su banyosu yöntemi

    En sağlıklı yöntemlerden biri zaman sıkıntısı da yoksa buzdolabının dondurucusundan çıkartılan eti normal soğutucu bölmesine alarak çözdürmektir. Dondurulmuş etlerin çözdürülmesi için kullanılabilecek yöntemlerden bir diğeri de sıcak su banyosudur.

    16/17Mikrodalga yöntemi

    Mikrodalga yöntemi

    Etler su geçirmeyecek bir kaba konulduktan sonra sıcak su bulunan bir tencereye yerleştirilerek kısa sürede çözdürülebilir. Bir başka pratik yöntem de etleri mikrodalga fırında çözdürmektir.

    17/17Dondurulmuş ekmekleri çözdürmek için...

    Dondurulmuş ekmekleri çözdürmek için...

    Dondurulmuş ekmekler çözülme sırasında etler kadar mikrobiyal üremeye uygun bir ortam oluşturmayacakları için oda sıcaklığında bekletilebilir. Ekmekler belli oranda çözüldükten sonra tost makinesiyle çözdürme işlemi hızlandırılabilir." Sibel Bölek, dondurulmuş gıdaların çözüldükten sonra tekrar dondurma işlemine maruz bırakılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat
    Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat
    Düz bir karın hayal değil İzi dışarıdan fark edilmeden, fazla deri ve yağ dokusu alınıyor
    Düz bir karın hayal değil! İzi dışarıdan fark edilmeden, fazla deri ve yağ dokusu alınıyor
    Çatlamış yumurta en tehlikelisi Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor
    Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor
    Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor Kalp krizi değil, Kırık Kalp Sendromu
    Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, 'Kırık Kalp Sendromu'
    Yazarlar
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu"Kendini nasıl koruyorsun?" sorusunun astrolojik cevabı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDişler neden sızlar?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin16 - 22 Haziran burç yorumları! 'Kritik bir haftaya giriyoruz'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluSatürn Koç burcunda: Bizi neye hazırlıyor?
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirŞekerli gıdalar dişi ne kadar zamanda çürütür?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin20-26 Mayıs haftalık burç yorumları / Cuma gününe dikkat!
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    İlgili Haberler
    Wanda Nara gözyaşlarına boğuldu Bu kez sebebi çok başka
    Wanda Nara gözyaşlarına boğuldu! Bu kez sebebi çok başka
    Survivor 2025te 3. oldu Volkandan yarışma sonrası ilk paylaşım: Karakterimden taviz vermedim
    Survivor 2025'te 3. oldu! Volkan'dan yarışma sonrası ilk paylaşım: Karakterimden taviz vermedim
    Aybüke Pusat yaşlanınca taşınacağı yeri açıkladı
    Aybüke Pusat yaşlanınca taşınacağı yeri açıkladı
    Tülin Şahin hastaneden paylaştı İlk 48 saat kritiktir
    Tülin Şahin hastaneden paylaştı! 'İlk 48 saat kritiktir'

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo