Pankek hamurunu hazırladıktan sonra, onu hemen tavaya dökmeye başlamak yerine birkaç dakika dinlendirmelisiniz. Bu, unun sıvıyı tamamen emmesini ve hamur içindeki kabarcıkların daha stabil hale gelmesini sağlar. Ayrıca bu dinlenme süresi, hamura daha pürüzsüz ve homojen bir yapı kazandırır.
Pankek pişirmek için kullanılan tavanın kalitesi ve ısı derecesi, sonuç üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Yapışmaz özellikte bir tava kullanmak, pankeklerin düzgün bir şekilde pişmesini sağlar. Tavayı önceden ısıtmak ve orta-düşük ısıda kullanmak, pankeklerin içinin pişerken dışının yanmasını önler.
Pankek hamurunu tavaya dökerken, en sık yapılan hata özensiz ve farklı büyüklüklerde dökmek. Mümkün olduğunca eşit büyüklüklerde dökmeli ve ilk yüzeyi pişirirken, üzerlerinde küçük kabarcıklar oluşmaya başladığı zaman diğer yüzünü çevirmelisiniz. Ayrıca bu döndürme işlemi en azında nazik davranmalısınız, aksi takdirde o kabarık hali çok çabuk zarar görebilir.
Pankek hamuruna farklı ve ekstra malzemeler ekleyerek onu daha da lezzetli hale getirebilirsiniz. Mesela vanilya özütü, zararsız tatlandırıcılar, limon kabuğu rendesi veya tarçın gibi aromatikler, pankek lezzetini bir üst seviyeye taşıyabilir. Ayrıca pişirme sırasında hamura çikolata parçaları, fındık, fıstık veya ceviz eklemek de güzel bir tercih olabilir.
Pankekleri hazırladınız, peki onları nasıl servis ediyorsunuz? Eğer ki o puf puf hallerini koruyarak servis etmek, yemek istiyorsanız onları mümkün olduğunca sıcak tutmalısınız. Mesela bir fırın tepsisinde, düşük ısıda bekleterek soğumalarını önleyebilirsiniz. Üzerlerine ise bal, tereyağı, akçaağaç şurubu sürebilir veya taze meyveler serpiştirebilirsiniz.