İşteyken bir CRT kullanmanız gerekiyorsa, ekran ayarlarını mümkün olan en yüksek yenileme hızına ayarlamalısınız. Yeni bir düz panel ekran seçtiğinizde, mümkün olan en yüksek çözünürlüğe sahip bir ekran seçmek en iyisi olabilir. Çözünürlük, ekranın "nokta aralığı" ile ilgilidir. Genellikle, daha düşük nokta aralığı olan ekranlar daha keskin görüntülere sahip olur. 0,28 mm veya daha küçük nokta aralığına sahip bir ekran seçmenizi öneririz. Bir masaüstü bilgisayar için de en az 19 inçlik diyagonal ekran boyutuna sahip bir ekran seçmelisiniz.
Ekranınızın parlaklığını, çevrenizdeki ışıkla dengelemelisiniz. Bu da ekran ışığını çevredeki ışıkla en yakın seviyeye getirmekle sağlanıyor. Özellikle uzun belgeleri okurken veya hazırlarken, rahatlık için metin boyutunu ve kontrastı da ayarlamayı unutmayın. Genelde, beyaz arka plan üzerine siyah baskı, rahatlık için en iyi kombinasyon oluyor. Mavi ışık, turuncu ve mavi gibi daha uzun dalga boylu renklere nazaran göz yorgunluğu ile daha fazla ilişkili olan, kısa dalga boyu uzunluğundaki görünür ışıktır. Ekranınızın renk sıcaklığını düşürmek, daha iyi uzun süreli görüntüleme rahatlığı için bir renkli ekranın yaydığı mavi ışık miktarını azaltabilir.
İnsanlar ekrana bakarken normalde yaptıklarının üçte biri oranında daha az olmak üzere daha az sık göz kırparlar ve bilgisayar çalışması sırasında yapılan çoğu göz kırpma eylemi çalışmalara göre yalnızca kısmi göz kapamalarını oluşturuyor. Gözü kaplayan gözyaşları göz kırpmama evreleri sırasında daha hızlı buharlaşıyor ve bu da göz kuruluğuna neden olabiliyor. Ayrıca, çoğu ofis ortamındaki hava kurudur ve göz kuruluğu sorunları için daha elverişli ortamlardır.
Ekranınıza sabit biçimde odaklanarak gözlerinizi çok daha fazla yorabilir. Bu riski azaltmak için en az her 20 dakikada bir başka tarafa bakın ve en az 20 saniye boyunca uzak bir nesneye bakın. Bazı göz doktorları buna ‘20-20-20 kuralı’ adını veriyor. Uzağa bakmak, yorgunluğu azaltmak için gözün içindeki odaklanma kasını da rahatlatıyor. Diğer bir egzersiz ise 10 ila 15 saniye boyunca uzaktaki bir nesneye bakmak ve ardından yine 10 ila 15 saniye boyunca yukarıda yakın bir şeye bakmak. Ardından tekrar uzaktaki nesneye bakın ve bunu 10 kez tekrarlayın. Bu alıştırma, uzun süreli bilgisayar çalışmasından sonra gözlerinizin odaklanma yeteneğinin ‘kilitlenmesi’ riskini azaltabilir.
Bilgisayarda görme sendromuna ilişkin riskinizi ve boyun, sırt ve omuz ağrısını azaltmak için, çalışma sırasında sıklıkla ekran molaları verin. Bu molalar her saat başında en az 10 dakika olabilir. Bu molalar sırasında yerinizden kalkın, hareket edin, gerilim ve kas yorgunluğunu azaltmak için kollarınızı, ayaklarınızı, sırtınızı, boynunuzu ve omuzlarınızı esnetmeyi deneyin.
Bilgisayarda en yüksek rahatlık için, özelleştirilmiş bilgisayar gözlükleri kullanabilirsiniz. Bu özellikle, normalde uzun ekran süreleri boyunca kuruyabilecek ve rahatsız edici hale gelebilecek kontak lensler takanları çok rahatlatabilir. Bilgisayar gözlüklerinde ise bifokal camlar veya progresif camlar kullanıyorsanız yanlış yoldasınız. Bu camlar genellikle bilgisayar ekranınıza olan mesafeniz için uygun değil. Ayrıca, bilgisayar kullanımı için dijital cihazların yaydığı potansiyel olarak zararlı mavi ışık maruziyetini azaltmak için fotokromik camları veya hafif renkli camları kullanmayı da deneyebilirsiniz.