Hastalık hakkında bilgi veren Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, "Keratokonusun bir gençlik hastalığı olduğunu söyleyebiliriz. Genellikle 15-25 yaş arasında başlıyor ve ilerliyor" dedi. Keratokonusun bir kornea hastalığı olduğunu söyleyen Op. Dr. Asena, "Kornea gözün en önünde yer alan saydam tabakadır. Keratokonus hastalığında bu tabakada sivrilme ve incelme oluyor. Bu sivrilme ve incelme ilerleyicidir ve görmenin giderek kötüleşmesine sebep olur. Yaygınlık açısından 2 bin kişide bir rastlanır" diye konuştu.
Keratokonusun nedeninin tam olarak bilinmediğini kaydeden Op. Dr. Asena, şu bilgileri verdi: "Hastalık 35- 40'lı yaşlara kadar ilerliyor ve bu yaşlardan sonra kendi kendine duruyor. Keratokonusun nedeni tam olarak bilinmiyor. Bu hastalığa yatkınlık oluşturduğunu bildiğimiz en önemli faktör alerjik göz yapısına bağlı sürekli göz ovuşturulması" dedi.
"Keratokonuslu kişiler genellikle alerjik göz yapısında insanlardır ve küçüklükten beri sürekli göz ovuşturma hikâyesi vardır" diyen Op. Dr. Asena, şöyle devam etti: "Burada korneanın yapısal bir göz bozukluğu söz konusu. Sürekli gözü ovuşturma tetikleyici olabilse de asıl sorun korneanın yapısal bozukluğudur. Bu hastalığın tam olarak genetik bir hastalık olduğunu söyleyemeyiz" diye konuştu.