Geçtiğimiz günlerde gül böreği şeklinden esinlenerek hazırlanan sarmalar sosyal medyada oldukça beğeni topladı. Yaprakları tek tek sarmakla uğraşmayıp farklı şekiller vererek işinizi pratikleştirebilirsiniz. İşte pratik bir sarma şekli ve tarifi.
- 5 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 2 kesme şeker
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 limonun suyu
- 1 bağ kıyılmış maydanoz
- 1 bağ kıyılmış dereotu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı kaynamış su
- 1 kg taze asma yaprağı
- yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı kaynamış su
- 2 yemek kaşığı çam fıstığı
İlk olarak kuru soğanı doğrayıp 1 çay bardağı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı dolmalık fıstıkla kavurun. Ardından 2 su bardağı pirinci soğanlara ekleyin. Hepsini birlikte kavurduktan sonra iç malzemeleri ilave edebilirsiniz. Sonrasında 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ekleyin. Çok kısık ateşte pirinçleri suyunu çekene kadar dinlendirin.
Taze asma yaprağını kaynar suda 2 dakika bekleterek haşlayın. Avcunuzla sıkarak sudan çıkarabilirsiniz. Sarma işlemini yapmak ise oldukça basit. Bir düz tabak içerisine iki yaprağı bitişik koyun. Ortasına 1 yemek kaşığı harç koyup sigara böreği gibi sarın. En sonunda gül şeklinde sarın.
Pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serip sarmaları ekleyebilirsiniz. Hepsini dizdikten sonra bir tabakla kapatıp 2 su bardağı kaynamış su ilave edin. Piştikten sonra soğutup servis edebilirsiniz.