27.01.2017 - 12:47 | Son Güncellenme:
Uzmanlar, gırtlak kanseri ve akciğer kanseri gibi ölümcül hastalıkların ses kısıklığını da beraberinde getirebileceğini belirtiyor.Sesteki kısılma, kalınlaşma ve güçsüzleşme gibi belirtilerin uzun süre devam etmesi halinde muhakkak bir doktora başvurulması gerektiğinin altını çiziyorlar.
Gırtlak tümörleri ve alerjide ses kısılır ve kalitesi değişir. Uzun süren ses kısıklığında akla ilk gelen gırtlak bölgesi kanserleridir. Derhal muayenenin yapılıp gırtlak bölgesinin mutlaka incelenmesi gerekir.Ses tellerinin üzerinden gelişen tümörlerde hemen hemen ilk ve erken bulgu ses kısıklığıyken, ses tellerinin yukarısında veya aşağısında gelişen gırtlak kanserlerinde bazen ses kısıklığı geç bulgu olarak ortaya çıkar.
Depresyon gibi bazı psikolojik durumlarda ses kısıklığı görülebilmektedir. Depresif bir insanla, psikolojisi normal insanın sesi farklılık gösterir. Depresyondaki kişinin adale gücü azaldığı için genelde sesi de güçsüz ve zayıf çıkar.
Hafif soğuk algınlığı veya bağırmaktan meydana gelen geçici ses kısılmaları meydana gelebilir. Bu durumda aşırı soğuk ve sıcak yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bunların dışında sürekli devam eden ve uzun süre geçmeyen ses kısıklığı sağlığınız açısından büyük tehlike oluşturabilir.
- Ses kısıklığınız 2 veya 3 haftadan fazla sürmesi- Soğuk algınlığı gibi problemler yokken ağrı ve acı hissedilmesi- Kan tükürmek- Yutkunmada güçlük ve boğaz şişliğigibi belirtiler etkisini göstermeye başladığında muhakkak bir doktora başvurmanız gerekir.