26.09.2017 - 11:09 | Son Güncellenme:
Görünüm olarak mısır tanesine benzeyen tirmis sağlık açısından oldukça faydalı bir yşiyecektir. Diğer yörelerde acı bakla adıyla anılan bu yiyecek Antalyanın ıslak çerezi olarak bilinmektedir. Baklagiller sınıfından, Latince ismi Lupinus Albus L. (ya da Lupinus termis) olan bir bitkinin tohumlarından elde edilir.Anavatanı Akdeniz havzasıdır, Eski Mısır ve Antik Roma’da yiyecek olarak tüketilmiştir.
Tirmis çerezi hücre yenileyici özelliğiyle de bilinmektedir. Tirmis toz haline getirilip yaraların üzerine sürülürse kanser yaralarına, aknelere ve çillere iyi geldiği bilinmektedir.
Günde bir avuç tirmis tüketmenin, basur rahatsızlığına ve kabızlığa oldukça iyi geldiği bilinmektedir.
Tirmis tanelerini sirke ile kaynatın. Ilıdığında bir tülbente sarın ve guatr olan bölgeye sarın. Bu şekilde guatr hastalığını tedavi ettiği söylenmektedir.
Anne sütünü arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
Tirmis böbrekleri temizleyeme yardımcı olur. Doğal bir idrar söktürücüdür.Romatizmaya birebirTirmisin romatizma ve romatizmaya bağlı olarak gelişen eklem ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir.