11.03.2024 - 15:54 | Son Güncellenme:
Sahurda bal, reçel gibi yiyeceklerin gün içindeki şeker ihtiyacınızı karşılayacağını düşünebilirsiniz ancak bu tamamen yanlış.
Uzmanlara göre şekerli yiyecekler kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürerek çabuk acıkmaya yol açarken aynı zamanda gün içinde çok fazla susamanıza sebep olur. Gün içinde susamamak ve kan şekerini dengede tutmak için bal, reçel, pekmez, sürülebilen çikolata gibi ürünlerden uzak durmalısınız.
Sahurda meyve suyu tüketmek oldukça masum gibi görünebilir ancak gerçek meyve sularının sahurda tüketilmemesi gerektiği yönünde. Yüksek derecede şeker içeren meyvelerden yapılmış bir meyve suyu sizi hemen acıktırır ve gün içinde tok tutmaz.
Gelelim kızartması ayrı, haşlaması ayrı zevk veren patatese. Kimileri için patates gerçekten olmazsa olmazdır ve bakıldığında da zararlı gibi görünmez. Ancak sahurda tükettiğiniz patates, sizi asla tok tutmaz. Kısa bir süre sonra acıkmaya başlarsınız özellikle kızartılmış patates sahur vaktinde yenildiğinde oldukça zararlıdır.
Gelelim ramazan sofralarının olmazsa olmazı olan pideye. İftarda oruç açarken tüketilen pidenin sahur vaktinde de tüketilebileceğine dair yaygın bir inanış dahası uygulama var. Ancak iftarda tüketilmesinde sakınca olmayan pidenin sahur vaktinde tüketilmemesi gerekiyor. Pide glisemik indeksi yüksek bir besin olduğundan çok çabuk acıkmanıza neden olur daha uzun süren bir tokluk hissi için sahurda pide tüketmeyin.
Pideye ek olarak tüm hamurişleri sahurda hiçbir şekilde tercih edilmemeli. Pişi, açma, poğaça gibi ürünler sizin için cazip gibi görünse de sahurda tüketmeniz halinde gün içinde gerçekten zorlu bir oruç süreci geçirmenize neden olur.
Yüzyıllardır sahurda yenmemesi gerektiği konusunda uyarılan değişmeyen tek gerçek olan şarküteri ürünlerine. Sucuk, salam, pastırma gibi ürünlerden herhangi birini sahurda tüketmeniz bütün bir gününüzü mahvedebilir.
Baharatlı ve tuzlu içeriği sayesinde gün boyu susuzluk çekmenize sebep olacak şarküteri ürünlerini sahurda değil, iftarda yemeyi tercih edin.