Genelde bozkır ikliminde yetişen bu meyve, hem boyutu, hem de görünümü ile zeytine çok benzer. Dışı kahverengi ve kadifemsi olan iğde, tatlı ekşi bir tada sahiptir. İğdenin içinde sert bir çekirdek bulunur ve bu çekirdeğin tüketilmemesi gerekir.
Doğadan toplanan veya pazardan alınan iğdeleri yemeden önce, yıkamalısınız. Kabuğu hassas olduğu için çok fazla su kullanmamalısınız. İğde yemek için kabuğunu soymaya gerek yoktur. Bu kadifemsi kabuk yenilebilir bir parçadır. İğdeyi ısırarak sade bir şekilde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Ancak içinin kuru bir toz şeklinde olduğunu unutmamalısınız. İçindeki çekirdeği ise toprağa ekmek için saklayabilir ve bir iğde ağacı yetiştirebilirsiniz.
İğdeyi kurutarak tüketmek en lezzetli ve kolay seçimlerden biridir. Bunun için, iğdeleri temiz bir çarşaf üzerine dizebilir ve güneş altında 4 ila 7 gün bekleterek kurutabilirsiniz. Kurutulmuş iğdeleri sade bir şekilde tüketebileceğiniz gibi, çay veya komposto yaparak da tüketebilirsiniz.
İğdeyi, macun kıvamına getirerek tüketmenin mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Bunun için iğdelerin dışını yıkayın ve kâğıt havluyla iyice kurulayın. Ardından çekirdeklerini dikkatlice çıkarmalısınız. Çekirdeksiz iğdeleri havanda veya blenderdan geçirerek güzelce ezin. Üzerine bal veya pekmez ekleyerek karıştırın ve macun kıvamı kazandırın. İğde macununu, enerji verici olarak günde 1 tatlı kaşığı tüketebilirsiniz.
İğdeyi sade bir şekilde tüketmek istemiyorsanız, şerbet yaparak de sofranıza faydalarını taşıyabilirsiniz. Bunun için bir tencereye iğdeleri yerleştirin ve üzerini geçecek kadar su ekleyerek devam edin. Damak zevkinize göre değişebilecek olsa da, yaklaşık 1 su bardağı toz şeker ekleyin ve hafifçe karıştırın. Karışım kaynamaya başladığında süzerek buzdolabına kaldırın. İğde şerbetini yaz aylarında ferahlamak için rahatlıkla tüketebilirsiniz.