İsveç anaokullarında yemek pişirmek için şeker kullanılmıyor. Ayrıca çocuklar genellikle 2-3 yaşından önce tatlı yemezler. Ancak çocuklar büyüdüklerinde bile yalnızca tatil günlerinde ve cumartesi günleri (İsveç'te insanların şeker yediği günlerdir) tatlı alırlar.
İsveç ve Norveç'te öğle yemeğine 'Middag' denir. İnsanların gün içinde en çok yemek yedikleri zaman bu zamandır. Bizim gibi öğlen yemeği yemiyorlar, saat 16.00 civarında yiyorlar. Tipik bir öğle yemeği patates, et ve balıktan oluşur; bunlar protein ve karbonhidrat açısından zengin besinlerdir.
Akşam yemeğinde ise İskandinav ülkelerindeki insanlar kahvaltıda yedikleri gibi daha hafif yemekleri tercih ediyorlar: balıklı sandviçler, sebze veya peynir, yoğurt gibi. Böylece yatağa tok girmezler ve gece boyunca midenin ağır yiyecekleri sindirmesine gerek kalmaz.
İsveç halkında 'kahve ve kurabiye molası' olarak tercüme edilebilecek fika kelimesi vardır ancak gerçekte bundan daha fazlası anlamına gelir. Bu, rutininizden (işinizden, cihazlarınızdan) dikkatinizin dağıldığı ve arkadaşlarınızla kahve içtiğiniz zamandır. Fika sadece bir kahve molası değil, zamanı yavaşlatmanın ve güzel şeyleri düşünmenin bir yoludur.
Diğer ülkelerde, insanların kağıt bardaklarını alıp koşmaya devam ettiği, hayatları kadar hızlı kahve molaları varken, İsveç'te kahve molaları kutsaldır. Her gün fika yapmaları gerektiğinden eminler çünkü bu, beynin yeniden yüklenip stresten kurtulmasının bir yolu olarak kabul edilir.