"Karpuz halk arasında 'su oranı yüksek dolayısıyla masum bir meyve' olarak düşünülse de şeker oranı yüksek olan ve lezzeti ile fazla tüketimi muhtemel bir meyvedir" diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, özellikle diyabet hastalarının 1 porsiyon yani yaklaşık 200 gramı geçmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Zayıflama diyeti yapanların yaz aylarında öğünler karpuz başta olmak üzere meyvelerle geçiştirdiklerine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Ozman, bu durumun hem sağlıksız beslenmelerine hem de kilo vermek yerine aksine kilo almalarına yol açabildiğine dikkat çekti. Ozman, "1 dilim karpuzun karbonhidrat içeriği yaklaşık 1 dilim ekmeğe eşit olduğundan, 60 kkal olan günlük 1 dilim (yaklaşık 200 gr) karpuzu aşmayıp, yanında 2 ceviz veya 10 çiğ badem tüketerek tokluk sürenizi artırabilir ve kilo kontrolüzde fayda sağlayabilirsiniz" dedi.
Karpuz yüksek potasyum ve su içeriği nedeni ile potasyum ya da sıvı kısıtlaması yapılması gereken böbrek hastaları tarafından dikkatli tüketilmeli. Bu nedenle tüketip tüketemeyecekleri ya da ne miktarda tüketebilecekleri konusunda hekim veya diyetisyenlerine danışmaları gerekir. Zira böbrek hastalarında kanda potasyumun yükselmesi çok yıkıcı etkilerle sonuçlanabilir.