Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Püf NoktasıKışlık bezelye işte böyle saklanır! Tek şoklamada tazecik kalıyor, rengini kaybetmiyor
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerPüf Noktası Haberleri

    Kışlık bezelye işte böyle saklanır! Tek şoklamada tazecik kalıyor, rengini kaybetmiyor

    24.08.2024 - 15:06 | Son Güncellenme: 24.08.2024 - 15:07

    #bezelye saklamak#kışlık bezelye#kışlık bezelye buzluğa nasıl konur#kışlık bezelye nasıl yapılır
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Bezelyeleri en taze ve lezzetli şekilde saklamak hepimizin istekleri arasında yer alır. Pilavlara, yemeklere lezzet katan bezelyeyi doğru bir şekilde saklamak oldukça kıymetli. Peki, çiğ olarak mı dondurmalısınız yoksa pişirerek mi? Nasıl saklamanız gerekiyor? Tüm merak edilenleri adım adım açıklıyoruz. İşte yapmanız gerekenler.

    1/9Kışlık bezelye işte böyle saklanır Tek şoklamada tazecik kalıyor, rengini kaybetmiyor

    Mutfağımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan bezelye, kimi zaman garnitür olarak yemeklerimize renk katarken, kimi zaman da ana yemeklerin başrolünde yer alır. Ancak bu nefis sebzeye her mevsim ulaşmak mümkün olmadığından, kış aylarında da tazeliğini ve lezzetini koruyarak tüketebilmek için dondurucuda saklamak en iyi çözümdür. Böylece, bezelyenin o harika tadını yıl boyunca sofralarınıza taşıyabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var.

    2/9HEM ÇİĞ HEM PİŞMİŞ OLARAK SAKLANABİLİR

    HEM ÇİĞ HEM PİŞMİŞ OLARAK SAKLANABİLİR

    Bezelyeleri isterseniz çiğ olarak, isterseniz pişmiş olarak dondurucu da saklayabilirsiniz. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Bezelyeleri çiğ olarak saklamak istiyorsanız, rengini ve diriliğini koruması için öncesinde kısa bir şoklama işlemi yapmanız gerekiyor. Pişmiş olarak saklamak istiyorsanız, tek yapmanız gereken iyice süzdükten sonra dondurucuya atmak ve yemek yapacağız vakit çıkarıp kullanmak.

    3/9ŞOKLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR

    ŞOKLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

    İlk adım olarak, büyük bir tencerede su kaynatın. Aynı zamanda, mutfak tezgâhına geniş bir kap çıkarın ve içini buzlu suyla doldurun. Bu buzlu su, bezelyeleri şoklamak için kullanacağınız soğuk su banyosu olacak. Ayıkladığınız bezelyeleri kaynar suya atın ve 2 dakika boyunca haşlayın. Bu kısa haşlama işlemi, bezelyelerin rengini ve dokusunu korumasını sağlayacak. Kısa haşlama bittikten sonra bezelyeleri kevgir yardımıyla kaynar sudan çıkarın, süzün ve doğrudan buzlu suyun içine atın. Bezelyeleri soğuk suda da 2 dakika bekleterek şoklama işlemini tamamlayın.

    4/9KURUTMADAN BUZLUĞA ATMAYIN

    KURUTMADAN BUZLUĞA ATMAYIN!

    Bezelyelerinizi buzlu sudan çıkardıktan sonra, iyice süzerek fazla suyunu alın ve temiz bir fırın tepsisine tek kat halinde yayın. Bezelyelerin tamamen kurumasını bekleyin; bu adımı atlamamak son derece önemli. Eğer bezelyeleriniz ıslak kalırsa, dondurucuda saklama ömürleri kısalabilir ve tatlarında bozulma meydana gelebilir. Kuru bezelyeler, dondurucuda tazeliklerini ve lezzetlerini uzun süre koruyacaktır.

    5/9ÇİĞ BEZELYELER NASIL SAKLANIR

    ÇİĞ BEZELYELER NASIL SAKLANIR?

    Bezelyelerin temiz ve taze kalması için ilk adım, onları bol su altında iyice durulamaktır. Kir ve tozdan arındırdıktan sonra, bezelyelerin uç kısımlarına nazikçe bastırın ve ortadan açılmalarını sağlayın. Temiz taneleri bir kabın içine aktararak, porsiyonlara bölmeden önceki hazırlığınızı tamamlayın.

    6/9TEK BİR POŞETTE SAKLAMAMALISINIZ

    TEK BİR POŞETTE SAKLAMAMALISINIZ

    Tüm bezelye tanelerini tek bir poşette dondurmak, kullanım sırasında bazı zorluklar yaratabilir. Örneğin, yemek hazırlarken sadece bir miktar bezelyeye ihtiyacınız olabilir. Tek bir poşette tüm bezelyeleri çözmek zorunda kalırsanız, kullanılmayan kısmı bozulabilir ve çöpe atmak zorunda kalabilirsiniz.

    7/9ÇÖZÜLMÜŞ BEZELYELER TEKRAR BUZLUĞA ATILMAZ

    ÇÖZÜLMÜŞ BEZELYELER TEKRAR BUZLUĞA ATILMAZ

    Çözülmüş bezelyeleri tekrar dondurucuya koymak, genellikle uzmanlar tarafından önerilmez. Çünkü bu işlem, besin değerlerinin kaybolmasına ve tatlarının bozulmasına neden olabilir. Ayrıca, tekrar dondurma işlemi bakterilerin üremesine zemin hazırlayabilir. Bu da sağlık açısından risk oluşturur.

    8/9PORSİYONLARA AYIRIN

    PORSİYONLARA AYIRIN

    Bezelyeleri, yemeklerde kullanacağınız miktara göre porsiyonlara ayırıp dondurmak en iyi yöntemdir. Bu şekilde, ihtiyacınız olan miktarı kolayca çıkarabilir ve geri kalanını dondurucuda taze tutabilirsiniz. Ayrıca poşetlerin havasını iyice alarak ağzını sıkıca kapatmaya özen gösterin. Böylece bezelyelerin tazeliğini daha uzun süre koruyabilirsiniz.

    9/9UZUN SÜRELİ SAKLAMAYIN

    UZUN SÜRELİ SAKLAMAYIN

    Bezelyeleri buzlukta saklamak, onların uzun bir süre taze kalmasını sağlayabilir. Ancak zamanla besin değerini kaybedebileceklerini ve renklerinin solabileceğini unutmamak gerekir. Bu sebeple buzlukta saklıyor olsanız da bunun bilincinde olarak saklama süresini fazla uzatmamak iyi olabilir.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Kahve keyfi çileye dönüşmesin Borulara balçık gibi yapışıyor, gideri felç ediyor
    Kahve keyfi çileye dönüşmesin! Borulara balçık gibi yapışıyor, gideri felç ediyor
    Fermuar sıkıştıysa zorlamayın, tek kalem açmaya yetiyor Kot pantolonlar kurtulacak
    Fermuar sıkıştıysa zorlamayın, tek kalem açmaya yetiyor! Kot pantolonlar kurtulacak
    Makarnanız yapış yapış mı oldu 40 yıllık şefin tüyosuyla tel tel ayrılıyor, böyle kurtarın
    Makarnanız yapış yapış mı oldu? 40 yıllık şefin tüyosuyla tel tel ayrılıyor, böyle kurtarın
    1 gecede goncayı gül yapan taktik Patatesten gelen can suyu, asla solmayacak
    1 gecede goncayı gül yapan taktik! Patatesten gelen can suyu, asla solmayacak
    Yazarlar
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinUranüs İkizler’de: Burçları neler bekliyor? Zihinlerimiz yeniden formatlanıyor
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluUranüs İkizler Geçişi: Zihinlerde devrim, kalplerde dönüşüm
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşFrekansınız fark ettirir: 'Ben mi değiştim, o mu değişti?'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş sağlığı ve kalp hastalıkları arasındaki gizli bağ
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin7-14 Temmuz Haftalık Burç Yorumları - Gizli Kalan Gerçekler Bu Hafta Açığa Çıkıyor
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluTemmuz 2025: Zihinsel sıçrama ayı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin30 Haziran - 6 Temmuz haftalık burç yorumları! 'Stratejik olmanız gerekiyor'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerjinin gücü: Yaşamınıza yansıyan ışık
    Oğuz Kara
    Oğuz KaraSisi, Nihal Candan ve Biz: Bedenle savaşa dair bir söyleşi
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş Taşı Temizliği: Azı karar, çoğu zarar mı?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu"Kendini nasıl koruyorsun?" sorusunun astrolojik cevabı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDişler neden sızlar?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin16 - 22 Haziran burç yorumları! 'Kritik bir haftaya giriyoruz'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    İlgili Haberler
    MasterChef Ekin Eylem Ulaş baba oluyor İşte bebeğinin cinsiyeti ve adı
    MasterChef Ekin Eylem Ulaş baba oluyor! İşte bebeğinin cinsiyeti ve adı
    Taze anne Gizem Karacadan romantik paylaşım Doğum günün kutlu olsun sevgilim
    Taze anne Gizem Karaca'dan romantik paylaşım! 'Doğum günün kutlu olsun sevgilim'
    Havuz pozuyla olay oldu Merve Boluğur tatilden paylaştı
    Havuz pozuyla olay oldu! Merve Boluğur tatilden paylaştı
    Mutlu aile pozunu böyle paylaştı Demirel orkestrası
    Mutlu aile pozunu böyle paylaştı! 'Demirel orkestrası'

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo