21.05.2025 - 10:28 | Son Güncellenme:
Efsanevi tadıyla sizi çocukluk günlerinize götürecek, pratik bir çilek reçeli tarifiyle karşınızdayız. Hem hazırlanışı kolay hem de damağınızda unutulmaz bir tat bırakacak bu reçel, tam da yazın o taze çileklerinin en güzel haliyle hazırlanıyor.
2 kg çilek, 1 kg şeker, yarım limonun suyu (isteğe bağlı) bu mis kokulu leziz reçeli yapmak için gereken malzemelerdir.
Çilekleri iyice yıkayıp ortadan ikiye bölerek başlayın. Çileklerin yarısını büyük bir tencereye alın, üzerine şekerin yarısını serpin ve kalan çilekleri de üzerine ekleyin. Tıpkı başta yaptığınız gibi kalan şekeri son çilek katının üstüne yayın.
Tencereyi ocağa alıp, orta ateşte sürekli karıştırarak pişirmelisiniz. Pişirme sırasında üstte biriken köpüğü almanız gerektiğini de hatırlatalım. Eğer daha pürüzsüz bir kıvam elde etmek isterseniz, pişirmenin sonlarına doğru çileklerin bir kısmını çubuk blender yardımıyla püre haline getirebilir ve reçele kıvam kazandırabilirsiniz.
Karışım koyulaşana kadar pişirmeye devam etmelisiniz. Reçelin kıvamını test etmek için bir tabağa iki yemek kaşığı reçel koyup soğumaya bırakmakta fayda var. Eğer reçel kaşıktan akmıyorsa, kıvamı tam yerinde demektir.
Reçelinizi hâlâ sıcak haldeyken sterilize edilmiş kavanozlara dökebilirsiniz. Kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra da önceden 90 dereceye ısıtılmış fırında 90 dakika pişirin. Kavanozları fırının içinde tamamen soğuyana kadar bekletmelisiniz. Bu bir gece kadar da sürebilir. Bu yöntemle reçeliniz hem uzun süre taze kalabilir, hem de muhteşem aromasını korur.
İşte bu kadar! Bu basit reçel tarifi sizi çocukluğunuza götürmek için hazır. Her kaşıkta tatlı bir nostalji yaşamanız dileğiyle, afiyet olsun!