Bazı araştırmalara göre bu konservelerin üzerinde bulunan toz ve kirler önemli rahatsızlıklara neden olabilir ve tozlanan ürünlerin temizlenmeden tüketilmemesi tavsiye edilir. Örneğin Bacillus cereus bakterisi insanlarda bulunduğunda ishale, karın kramplarına ve hatta kusmaya neden olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bu böcekler dizanteri, mide-bağırsak iltihabı, ishal, tifo, kangren ve cüzzam gibi hastalıkların yaygın yayıcılarıdır. Bunlardan kaçınmanın en iyi yolu ise kutuları açmadan önce sabun ve suyla yıkamaktır.
Kutuların kapakları sinek, örümcek veya hamamböceği gibi küçük böceklerin kalıntılarını içerebilir. Kapağı temizlemezseniz fark edilmeyebilirler ve yemeğinizin içine düşüp hazırladığınız yemeğin tamamını kirletme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Ayrıca sinekler gibi bazı böcekler tifo, kolera ve çocuk felcinin de aralarında bulunduğu 60'tan fazla hastalığın taşıyıcısıdır.