16.02.2017 - 14:32 | Son Güncellenme:
Eğer köpeğiniz bayılır ve kendinden geçerse hemen veterinere gidin. Bayılmak, güçsüzlük ve genel olarak keyifsizlik (kapıda karşılamamak, ilişki kurmamak gibi) köpeklerde kanserin belirtileri arasındadır. Köpek bayılsa ve ertesi gün iyi görünse bile veterinere gitmek gerekir çünkü bu dalakta kanserin belirtisi olabilir.
Öksürük doğrudan kanserin belirtisi olarak düşünülmez. Örneğin küçük köpeklerde soluk borusuyla ilgili problemlerin belirtisi olarak da öksürük görülebilir. Bir veya iki kez öksürüyorsa endişe etmeye gerek yoktur. Ancak öksürük inatçıysa ve birkaç günden uzun sürerse o zaman köpeklerde kanserin belirtileri arasında sayılabilir.
Köpeklerde kanserin öncelikli belirtisi kilo kaybıdır. Genellikle mide bağırsak kanalında olan bir tümöre işaret eder. Birçok köpek bu kanaldaki tümörler sebebiyle yemek yemeyi bırakırlar ve bu da hızla kilo kaybına yol açar. Kanser, köpeğin normal iştahı yerinde olsa bile kilo kaybına sebep olabilir. Köpeğinizin hızlı veya yavaş kilo kaybettiğini gözlemliyorsanız, veterinerinizden bir randevu alın.
Uçuklar, kitleler, tuhaf bir koku, kanama veya diş etlerinin renginde değişiklik ağız kanserinin işaretlerinden olabilir. Bu işaretlerin göz ardı edilmesi sıklıkla yaşanır. Doktorlar sahipleri kontrol etmediği için köpeklerin ağzında gözle görülür tümörler bulabilmektedir. Tümörler gelişene kadar fark edilmediklerinden dolayı köpekler bundan oldukça rahatsızlık çekebilirler. Köpekleri yerken gözlemlemek ve düzenli olarak dişlerini fırçalamak, ağız kanseri belirtilerini fark etmek için önerilir.
Burun kanamaları hemen her zaman anormal bir duruma işaret eder. Yaşlı köpeklerde özellikle endişe vericidirler. Burundaki bir kanserin işareti olabilirler. Genç köpeklerde ise yabancı bir maddenin burunlarına kaçması sonucunda ortaya çıkabilmektedirler.
Zaman zaman ishal olma köpeklerde kanserin belirtileri arasında sayılmaz. Ancak durum inatçıysa veya kötüleşmeye devam ediyorsa köpeğinizi bir veterinere götürün. Köpeğin devamlı dışarıya tuvalete çıkmak için yalvarması, idrar veya dışkı çıkarmakta zorlanması, kusması, idrarda veya dışkıda kan olması da kanser belirtileri arasındadır.
Burundan veya gözlerden sürekli olarak akıntı gelmesi endişe verici olabilir. Burundan akıntı yüz bölgesindeki tümörlerin, gözdeki akıntı ise göz tümörünün belirtileri arasındadır.
Nöbet geçirmek beyin tümörünün bir işaretidir ve genellikle kanser hastası yaşlı köpeklerde görülür. Eğer köpeğiniz kontrol edemediği çiğneme, bacağın sarsılması, ağzın köpürmesi gibi hareket evreleri yaşıyorsa, nöbet geçiriyor olabilir ve acilen veterinere götürülmelidir.
Ciltteki tüm şişkinlikler, kitleler veya değişiklikler kontrol edilmelidir. İyi huylu veya kötü huylu olabilir ancak her zaman erken teşhis edildiğinde tedavisi daha kolaydır. Köpeğinizi okşarken şişkinliklerin, kitlelerin veya başka dikkat çekici şeylerin varlığını kontrol edin.Tuhaf bir şey görürseniz, vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun. Bir test yapılmadan fark ettiğiniz şeyin iyi ya da kötü huylu olduğunu anlayamazsınız. Ayrıca iyileşmeyen, kaşıntılı veya acı veren yaralar mevcutsa bunlara da dikkat edin.
Aniden kilo almak veya şişkinlik köpeklerde kanserin belirtileri arasında sayılabilir. Eğer köpeğiniz normalden az yemesine rağmen kilo alıyorsa veterinerle görüşün. İştahında ani bir artış da kontrol edilmeyi gerektirir.
Ağrı kanserin bariz belirtileri arasındadır. Eğer karnını sevdiğinizde veya kucağınıza aldığınızda köpeğiniz ağlıyor veya bağırıyorsa veterinerinizle görüşün. Ağız tümörleri de yemek yerden gözle görülür rahatsızlığa yol açabilmektedir.