Allah’a kurbiyet ve ibadet için kesilen kurbanın semiz, sağlıklı ve azalarının tam olması, hem ibadetin gaye ve mahiyeti hem de sağlık kuralları açısından önemlidir. Bu itibarla, kurbanlık hayvanda kurban olmaya engel bir kusurun bulunmaması gerekir.Kur’ân-ı Kerim’de müminlerin kazandıkları şeylerin temizve güzel olanlarını Allah yolunda infak etmeleri emredilerek, “Siz göz yummadan, içinize yatmaksızın almayacağınız kötü, bayağı şeyleri vermeye kalkmayın. İyi bilin ki, Allah ganidir, hamîddir(kimseye ihtiyacı yoktur, bütün övgülere layıktır.”34 buyrulmuştur. Böylelikle, kötü, bayağı şeyleri kendiniz almazken, Allah’a borcunuzu bu şeylerden vermeye kalkmayınız, denilmiştir. Buradan hareketle çok kusurlu olan hayvanların kurban edilmeleri doğru değildir.
1- Bir veya her iki gözünün kör olması,2- Kesileceği yere yürüyemeyecek derecede topallığının bulunması,3- Bir veya her iki kulağının kesik olması,4- Dişlerinin tamamının veya büyük kısmının dökülmüş olması,5- Boynuzlardan birisinin veya her ikisinin kökten kırılmış olması,6- Hayalarının veya meme uçlarının kopmuş olması,7- Kuyruğunun yarısı veya üçte birinden fazlasının kesilmiş olması,8- Kemiklerinde ilik kalmayacak kadarzayıf ve düşkün olması,9- Doğuştan kulağı ve kuyruğunun bulunmaması,10- Kontrol altına alınıp sürüye gönderilemeyecek ve yemlenemeyecekkadar deli olması,11- Aşikâr bir halde hasta bulunması.
Bir hayvanın kesim esnasında, çırpınma ve aşırı hareketinden dolayı sakatlanması, onun kurban olmasına mâni olmaz.KESİM YERİYLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?Kurban kesildikten sonra çevre temizliğinin iyice yapılması gerekir. Hayvanın artan parçalarının toprağa derince gömülmesi ve mümkün olduğu ölçüde dışarıda hiçbir parçasının bırakılmaması gerekir. Bu şekilde bir hareket, kurbanlık hayvana ve kurban ibadetine bir saygının ifadesidir. Aynı zamanda çevre temizliği açısından da çok önemlidir. Peygamber Efendimiz birçok hadis-i şeriflerinde çevre temizliğinin önemini vurgulamıştır. Kurban kesmenin ve etini ihtiyaç sahiplerine dağıtmanın sevabını, çevre kirliliği meydana getirerek ve kul haklarını ihlâl ederek azaltmamaya dikkat etmek gerekir.
Kişi, mülkiyetinde bulunan ve kurbanlık vasfını taşıyan hayvanı kurban olarak kesebilir. Bu itibarla ister peşin, ister taksitle isterse kredi kartıyla olsun kişinin satın aldığı hayvan onun mülkiyetine geçtiğinden bu hayvanın kurban edilmesinde sakınca yoktur. Nitekim helal olan her türlü alışverişle kurban alınır.Taksitle veya kredi kartıyla yapılan alışverişler caiz olduğuna göre kurbanı da taksit veya kredi kartıyla almak caizdir.
Kurbanlık hayvan, kilo birim fiyatı belirlenmek suretiyle canlı olarak tartılıp alınabilir. Kurban edilmek üzere satın alınmak istenen hayvanın fiyatı, kesildikten sonra eti tartılarak da belirlenebilir. Ancak kilo fiyatının rayiç bedeli şeklinde belirsizbırakılmayıp, kesin olarak belirlenmesi ve derisi, kellesi ve sakatatının satıcıda kalmak üzere akitten istisna edilmemesi gerekir.KESİLEN BİR KURBANIN KANININ ALINA VEYA BAŞKA BİR YERE SÜRÜLMESİNİN DİNİ BİR DAYANAĞI VAR MIDIR?Hangi kurban çeşidi olursa olsun, kesilen bir kurbanın kanının alına veya başka bir yere sürülmesini emreden bir delil yoktur. Fıkıh kitaplarında da bunun meşruiyetine dair bir bilgi bulunmamaktadır. Başka kültürlerden gelen böyle bir uygulama bid’at olup, bunun yerine getirilmesi caiz değildir.