Lapa pilavı kurtarmak için tencereye bir dilim ekmek koyabilirsiniz. Ekmek, pilavın içindeki fazla nemi çekmek için mükemmel bir araçtır. Bayat ekmekler daha iyi nem emebilir. Bu nedenle bayat ekmek kullanmanız daha etkili olur. Ekmek dilimini mümkünse iri şekilde kesin ya da bütün halde bırakın.
Tencerenizin kapağını açın ve ekmek dilimini lapa pilavın üzerine yerleştirin. Ekmek dilimi pilavın tamamını kapatacak şekilde tencerenin üst kısmına yerleştirilmeli, ancak pilavın içine karıştırılmamalı. Tencerenin altını kısık ateşte açıp kapağını kapatın. Bu aşamada amaç pilavın buharını ve fazla nemini emmesini sağlamak.
Ekmek yönteminin yanı sıra uygulayabileceğiniz farklı pratik alternatifler mevcut. Tencerenin üzerine temiz bir kağıt havlu koyup kapağı kapatabilirsiniz. Kağıt havlu, tencere içindeki fazla nemi emer. İşlemin kağıt havluyla çözülmeyeceğini düşünüyorsanız pilavı geniş bir tepsiye serip fırında 5-10 dakika bekleterek nemin gitmesini sağlayabilirsiniz.
Çok fazla lapa olduysa, yeni bir tencerede az miktarda pişirdiğiniz kuru pirinci lapa pilavla karıştırabilirsiniz. Eğer pilavınız hâlâ lapa kalmışsa, soğuk su ile durulama yaparak pirinç tanelerinin birbirinden ayrılmasını sağlayın. Ancak bu uygulamada pirinçlerin aşırı pişmiş olmaması gerekiyor.