Eğer mantar doğadan toplanmış, kirli veya çamurluysa sirkeli ve limonlu su kullanabilirsiniz. Ancak bu sorun yoksa, suyla temas ettirmemek daha doğru olacaktır. Bunun için mantarların üzerine soğuk su ilave edip yarım limon suyu sıkın. 1-2 yemek kaşığı sirke ilave ederek elinizle dış kısmını temizleyebilirsiniz.
Genellikle mantarın yıkandığını düşünen birçok kişi varken bazıları yıkanmaması gerektiğini savunur. Ancak doğru cevap mantarı yıkamamanızın daha sağlıklı olduğu yönünde. Süngerimsi yapısı suyu içine çekip hapseder. Bu durum rengi ve lezzetinde de değişikliklere yol açacaktır.
Yıkanan mantarların üstünde biriken bakteriler, su basıncı nedeniyle iç yüzeye geçebilir. Böylece bakterili bir mantar hazırlayıp tüketmiş olursunuz. Özellikle sote yapılacak mantarların yıkanması, rengini koyulaştırır.