12.03.2024 - 10:52 | Son Güncellenme:
Ramazan ayında orucu hurmayla açmanın önemi çok büyük. Besin değeri çok yüksek, tatlı bir tadı olan hurma hem tatlı krizlerini giderilmesinde hem de tok tutucu olmasıyla beslenmede oldukça etkili. Bu özellikleriyle oruç açarken hurma ilk tercih edilen besinler arasında yer alıyor.
Tam bir lif kaynağı olan hurma kişiye enerji verir ve oruçlu kişi, yaşadığı halsizliği ilk olarak kan şekerini düzene sokarak geride bırakır. Bu nedenle, iftarda orucu hurmayla açmak sağlık için oldukça önemli rol oynar. Orucun hurma ile açılması kan şekerinizin daha dengeli yükselmesini sağlayarak ilk aşamada tokluk hissi vererek az yemenizi sağlayacak.
Ebu Davud Hz. Peygamber’in oruç açmasıyla ilgili şunları aktarıyor: “Resulullah (s.a.v.) akşam namazını kılmazdan önce birkaç tane taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı. Kuru hurma bulamazsa da birkaç yudum su yudumlardı.”
Orucun hurma, tuz ve su gibi şeylerle açılması sevap sayılan bir eylem. İslam Peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v.), "Biriniz orucunu açtığı zaman hurma ile açsın. Hurma bulamazsa su ile açsın” buyurur.
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sünneti olduğu ve de tavsiye ettiği için oruç çoğunlukla hurmayla açılıyor. Uzun süreli açlıktan sonra kan şekerini dengelemek, iftarda fazla yemeyi önlemek ve enerjimizi artırmak için orucu hurmayla açmak sağlık açısından da uygun olabilir.
Hurma ve tatlı gibi şekerli besinler ile oruç açmak iştahı kapayabilir. Bu besinler fazla tüketildiğinde ise gereksiz enerji alımına sebep olabilir. Bu durum da kilo alımını da tetikler. Yemeğe suyla başlamak bütün gün susuz kalan vücut için de faydalıdır. Ramazan ayında sadece yemeğin başında değil, yemek sırasında da su içmek gerekir.