Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Püf NoktasıOsmanlı mutfağındaki muhallebinin sırrı! Doğru sütü kullanın, lezzeti 2'ye katlıyor
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerPüf Noktası Haberleri

    Osmanlı mutfağındaki muhallebinin sırrı! Doğru sütü kullanın, lezzeti 2'ye katlıyor

    11.12.2024 - 17:30 | Son Güncellenme: 12.12.2024 - 01:33

    #Osmanlı saray mutfağı#muhallebinin püf noktası#muhallebi nasıl yapılır#muhallebi tarifi#muhallebi yapımı
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Muhallebi, belki de mutfağımızın en sade ama bir o kadar da özel tatlarından biridir. Bir kâse muhallebi, yumuşak kıvamı ve damakta bıraktığı hafif tadıyla geçmişin huzurlu anılarını hatırlatır. Tarihi Osmanlı saray mutfağına kadar uzanan bu lezzet, sadece basit bir tatlı olarak değil, aynı zamanda şefkatin ve paylaşımın simgesi olarak da sofralarımızda yer alır. Ancak bir kâse muhallebi hazırlamak, sandığınızdan daha fazla özen ve incelik gerektirir. Peki, bu klasik lezzeti mükemmel bir şekilde yapmak için bilmemiz gereken püf noktaları nedir?

    1/8Osmanlı mutfağındaki muhallebinin sırrı Doğru sütü kullanın, lezzeti 2ye katlıyor

    Osmanlı saray mutfağından günümüze uzanan köklü bir geçmişe sahip bu tatlı, farklı ülkelerde ve kültürlerde çeşitli, farklı dokunuşlarla sunulsa da ana malzemeleri süt, un ve şekerdir. Ancak lezzetli bir muhallebi hazırlamak, sadece bu malzemeleri bir araya getirmekten ibaret değildir. Sütü nasıl kaynattığınızdan nişastayı ne zaman eklediğinize, hatta karıştırma hızınıza kadar birçok küçük detay, kıvamın pürüzsüzlüğünü ve muhallebinin o benzersiz lezzetini belirler.

    2/8SÜT SEÇİMİNİN ÖNEMİ

    SÜT SEÇİMİNİN ÖNEMİ

    Muhallebinin temel malzemesi süt olduğundan, süt seçimi büyük önem taşır. Tam yağlı süt kullanmak, muhallebinin daha kremamsı ve lezzetli olmasını sağlar. Bunun yanında sütü kaynatmadan önce bir süre oda sıcaklığında bekletmek, daha homojen bir kıvam elde edilmesine yardımcı olur. Yağsız ya da yarım yağlı süt tercih edilebilir lakin, lezzeti bakımından farklılıklar olacaktır.

    3/8NİŞASTA VE UN ORANI

    NİŞASTA VE UN ORANI

    Muhallebinin kıvamını tutturmak için nişasta ve un oranını tutturmak da çok önemlidir. Eğer bu oranı doğru ayarlamazsanız muhallebiniz ya çok koyu ya da çok sıvı kalır. Genelde 1 litre süt için 2 yemek kaşığı nişasta ve 1 yemek kaşığı un ideal bir karışımdır. Ancak duruma göre bir miktar daha artırabilir veya azaltabilirsiniz. Kişi sayısına göre hazırlıyorsanız, başta belirttiğimiz miktar üzerinden mantık yürüterek artırma, azaltma da yapabilirsiniz.

    4/8ELEME İŞLEMİ

    ELEME İŞLEMİ

    Un ve nişasta gibi kuru malzemeleri eklerken elek kullanmak basit görünen bir ayrıntı olsa da aslında topaklanmayı önleyerek ve karışımın doğru bir şekilde birleşmesini sağlamış olur. Bu sebeple siz de kuru malzemeleri eklerken elek kullanabilirsiniz.

    5/8AROMA VERİCİLER

    AROMA VERİCİLER

    Muhallebinizi ister sade isterseniz de çeşitli aroma vericilerle zenginleştirerek yapabilirsiniz. Mesela vanilya, muhallebinin tadını dengelemek için sık tercih edilen bir malzemedir. Ancak, doğal vanilya kullanmak, tatlıya daha derin bir aroma katacaktır. Vanilya dışında damla sakızı, tarçın ya da limon kabuğu gibi alternatif de tercih edilebilir.

    6/8KARIŞTIRMA AŞAMASI

    KARIŞTIRMA AŞAMASI

    Muhallebi pişerken topaklanmaması için ayrıca, sürekli karıştırmanız gerekir. Karıştırma işlemini ise tahta bir kaşıkla yapmak, malzemelerin birbirine daha iyi karışmasını sağlar ve pişerken muhallebinin dibinin tutmasını engeller. Karıştırma işlemini pişirme başında yoğun yaparken, kaynamaya yakın evrede daha hafif, yani daha az yapmalısınız.

    7/8TEREYAĞINI EN SON EKLEYİN

    TEREYAĞINI EN SON EKLEYİN

    Bazı kişiler tereyağını muhallebi pişerken eklemeyi tercih eder, belki o şekilde daha çok seviyor olabilirsiniz. Ancak, tereyağını muhallebi piştikten sonra eklemek hem kıvamı hem de lezzeti daha da artırır. Aynı zamanda, tatlıya parlaklık ve kremsi bir dokunuş kazandırır.

    8/8SOĞUTMA AŞAMASI

    SOĞUTMA AŞAMASI

    Muhallebiyi sıcak servis etmek yerine, soğutarak servis etmek daha iyi olur. Soğutma aşamasında lezzeti daha da oturur, yoğunlaşır. Ancak, soğutma sırasında üzerine muhallebinin üzerinde bir katı bir katman, kabul oluşabilir, bunu önlemek için ise streç film sarabilirsiniz.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Yanlış vakitte atılırsa mahveder Kurtarıcı tüyo: Ete de sebzeye de başka tuz olsun
    Yanlış vakitte atılırsa mahveder! Kurtarıcı tüyo: Ete de sebzeye de başka tuz olsun
    Yaz içeceği değil, temizlik sihri Buzlu limonla musluklar parlıyor, kirece son
    Yaz içeceği değil, temizlik sihri! Buzlu limonla musluklar parlıyor, kirece son
    Çorbalara un yerine ekleniyormuş Lezzet, kıvam ve protein bir arada
    Çorbalara un yerine ekleniyormuş! Lezzet, kıvam ve protein bir arada
    Tadı akıllara zarar Somonun böyle piştiğini kimse bilmiyor, sofralar şenlenecek
    Tadı akıllara zarar! Somonun böyle piştiğini kimse bilmiyor, sofralar şenlenecek
    Yazarlar
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin12 - 18 Mayıs haftası burç yorumları! 'Gizli saklı ne varsa ortaya çıkabilir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş sıkma probleminden kurtulmanın 4 yolu
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin5-11 Mayıs haftalık burç yorumları: En güçlü frekansta yaşanacak bir buluşma
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluGökyüzünde Mayıs ayı: Cesaret sınanıyor, yeni dönemin kapıları aralanıyor
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHayatına alan aç: Bazen tutmamak da gelişimdir
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu21 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Boğa yeniayı ile köklere dönüş
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin21–27 Nisan 2025 haftası burç yorumları: 'Bazen sallanmak, sağlamlaştığını fark etmek içindir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş beyazlığını korumanın 3 doğal yolu
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşZihinsel dayanıklık: Zorluklarla başa çıkma gücümüz
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu14 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kadersel rotada netleşme zamanı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSabah ağız kokusunun 7 nedeni ve çözüm yolları
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta astroloji bize ne diyor? 'Kararınızı net olarak verin'
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin13 Nisan terazi dolunayı! Denge geliyor: Burçları nasıl etkileyecek?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu7 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kırılmadan güçlenmek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş ipi mi, ağız duşu mu? Hangisini tercih etmelisiniz?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta değişim haftası! 'Yaşamın iplerini kendi elinize alın'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu31 Mart Haftası burç yorumları: Derin bağlar ve şans kapıları
    İlgili Haberler
    Fotoğraftaki ünlü ismi tanıdınız mı Anne olmak için gün sayıyor
    Fotoğraftaki ünlü ismi tanıdınız mı? Anne olmak için gün sayıyor
    Gupse Özaydan kızı Jan Asya ile yeni kare Pembe mi olmalı canım
    Gupse Özay'dan kızı Jan Asya ile yeni kare! 'Pembe mi olmalı canım?'
    Hande Erçeli daha önce böyle görmediniz Bu kez kırmızılar içerisinde, ortalığı yaktı geçti
    Hande Erçel'i daha önce böyle görmediniz! Bu kez kırmızılar içerisinde, ortalığı yaktı geçti
    Aşkta hüsran yaşamıştı Baküye giden Nesrin Cavadzadeden yatak pozları
    Aşkta hüsran yaşamıştı! Bakü'ye giden Nesrin Cavadzade'den yatak pozları

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo