Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    75.yıl
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Püf NoktasıOsmanlı mutfağındaki muhallebinin sırrı! Doğru sütü kullanın, lezzeti 2'ye katlıyor
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerPüf Noktası Haberleri

    Osmanlı mutfağındaki muhallebinin sırrı! Doğru sütü kullanın, lezzeti 2'ye katlıyor

    11.12.2024 - 17:30 | Son Güncellenme: 12.12.2024 - 01:33

    #Osmanlı saray mutfağı#muhallebinin püf noktası#muhallebi nasıl yapılır#muhallebi tarifi#muhallebi yapımı
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Muhallebi, belki de mutfağımızın en sade ama bir o kadar da özel tatlarından biridir. Bir kâse muhallebi, yumuşak kıvamı ve damakta bıraktığı hafif tadıyla geçmişin huzurlu anılarını hatırlatır. Tarihi Osmanlı saray mutfağına kadar uzanan bu lezzet, sadece basit bir tatlı olarak değil, aynı zamanda şefkatin ve paylaşımın simgesi olarak da sofralarımızda yer alır. Ancak bir kâse muhallebi hazırlamak, sandığınızdan daha fazla özen ve incelik gerektirir. Peki, bu klasik lezzeti mükemmel bir şekilde yapmak için bilmemiz gereken püf noktaları nedir?

    1/8Osmanlı mutfağındaki muhallebinin sırrı Doğru sütü kullanın, lezzeti 2ye katlıyor

    Osmanlı saray mutfağından günümüze uzanan köklü bir geçmişe sahip bu tatlı, farklı ülkelerde ve kültürlerde çeşitli, farklı dokunuşlarla sunulsa da ana malzemeleri süt, un ve şekerdir. Ancak lezzetli bir muhallebi hazırlamak, sadece bu malzemeleri bir araya getirmekten ibaret değildir. Sütü nasıl kaynattığınızdan nişastayı ne zaman eklediğinize, hatta karıştırma hızınıza kadar birçok küçük detay, kıvamın pürüzsüzlüğünü ve muhallebinin o benzersiz lezzetini belirler.

    2/8SÜT SEÇİMİNİN ÖNEMİ

    SÜT SEÇİMİNİN ÖNEMİ

    Muhallebinin temel malzemesi süt olduğundan, süt seçimi büyük önem taşır. Tam yağlı süt kullanmak, muhallebinin daha kremamsı ve lezzetli olmasını sağlar. Bunun yanında sütü kaynatmadan önce bir süre oda sıcaklığında bekletmek, daha homojen bir kıvam elde edilmesine yardımcı olur. Yağsız ya da yarım yağlı süt tercih edilebilir lakin, lezzeti bakımından farklılıklar olacaktır.

    3/8NİŞASTA VE UN ORANI

    NİŞASTA VE UN ORANI

    Muhallebinin kıvamını tutturmak için nişasta ve un oranını tutturmak da çok önemlidir. Eğer bu oranı doğru ayarlamazsanız muhallebiniz ya çok koyu ya da çok sıvı kalır. Genelde 1 litre süt için 2 yemek kaşığı nişasta ve 1 yemek kaşığı un ideal bir karışımdır. Ancak duruma göre bir miktar daha artırabilir veya azaltabilirsiniz. Kişi sayısına göre hazırlıyorsanız, başta belirttiğimiz miktar üzerinden mantık yürüterek artırma, azaltma da yapabilirsiniz.

    4/8ELEME İŞLEMİ

    ELEME İŞLEMİ

    Un ve nişasta gibi kuru malzemeleri eklerken elek kullanmak basit görünen bir ayrıntı olsa da aslında topaklanmayı önleyerek ve karışımın doğru bir şekilde birleşmesini sağlamış olur. Bu sebeple siz de kuru malzemeleri eklerken elek kullanabilirsiniz.

    5/8AROMA VERİCİLER

    AROMA VERİCİLER

    Muhallebinizi ister sade isterseniz de çeşitli aroma vericilerle zenginleştirerek yapabilirsiniz. Mesela vanilya, muhallebinin tadını dengelemek için sık tercih edilen bir malzemedir. Ancak, doğal vanilya kullanmak, tatlıya daha derin bir aroma katacaktır. Vanilya dışında damla sakızı, tarçın ya da limon kabuğu gibi alternatif de tercih edilebilir.

    6/8KARIŞTIRMA AŞAMASI

    KARIŞTIRMA AŞAMASI

    Muhallebi pişerken topaklanmaması için ayrıca, sürekli karıştırmanız gerekir. Karıştırma işlemini ise tahta bir kaşıkla yapmak, malzemelerin birbirine daha iyi karışmasını sağlar ve pişerken muhallebinin dibinin tutmasını engeller. Karıştırma işlemini pişirme başında yoğun yaparken, kaynamaya yakın evrede daha hafif, yani daha az yapmalısınız.

    7/8TEREYAĞINI EN SON EKLEYİN

    TEREYAĞINI EN SON EKLEYİN

    Bazı kişiler tereyağını muhallebi pişerken eklemeyi tercih eder, belki o şekilde daha çok seviyor olabilirsiniz. Ancak, tereyağını muhallebi piştikten sonra eklemek hem kıvamı hem de lezzeti daha da artırır. Aynı zamanda, tatlıya parlaklık ve kremsi bir dokunuş kazandırır.

    8/8SOĞUTMA AŞAMASI

    SOĞUTMA AŞAMASI

    Muhallebiyi sıcak servis etmek yerine, soğutarak servis etmek daha iyi olur. Soğutma aşamasında lezzeti daha da oturur, yoğunlaşır. Ancak, soğutma sırasında üzerine muhallebinin üzerinde bir katı bir katman, kabul oluşabilir, bunu önlemek için ise streç film sarabilirsiniz.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Bitkileri mahveden un bitiymiş Kabuğunu soyup bir gece suda bekletin, sorunu çözüyor
    Bitkileri mahveden un bitiymiş! Kabuğunu soyup bir gece suda bekletin, sorunu çözüyor
    Salata 1 gün önceden yapılır mı Türüne göre değişiyor, sos tuz kadar etkili
    Salata 1 gün önceden yapılır mı? Türüne göre değişiyor, sos tuz kadar etkili
    40 yıllık ustası anlattı Evde üzüm sirkesi böyle yapılır, ne mikrop ne virüs kalıyor
    40 yıllık ustası anlattı! Evde üzüm sirkesi böyle yapılır, ne mikrop ne virüs kalıyor
    Para vermek yerine pet şişeyle çözün Kimsenin aklına gelmiyor, evi aydınlatan yöntem
    Para vermek yerine pet şişeyle çözün! Kimsenin aklına gelmiyor, evi aydınlatan yöntem
    Yazarlar
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerjinin gücü: Yaşamınıza yansıyan ışık
    Oğuz Kara
    Oğuz KaraSisi, Nihal Candan ve Biz: Bedenle savaşa dair bir söyleşi
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş Taşı Temizliği: Azı karar, çoğu zarar mı?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu"Kendini nasıl koruyorsun?" sorusunun astrolojik cevabı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDişler neden sızlar?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin16 - 22 Haziran burç yorumları! 'Kritik bir haftaya giriyoruz'
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHer şey normaldi ama ben hiçbir şey hissetmiyordum
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin11 Haziran yay dolunayı, burçları neler bekliyor? Konular artık netleşiyor
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinJüpiter Yengeç'te, Yay Dolunayı Yaklaşıyor! 9-15 Haziran 2025 Haftası Burçlara Göre Şans ve Değişim Rehberi
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluHaziran'da zihinle kalp arasında denge kurmak
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSüt dişleri... Geçici ama değerli
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin2-8 Haziran haftalık burç yorumları! 'Dönüşmeye de hazır mısın?'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu27 Mayıs İkizler Yeniayı ve burçlara etkileri: Görünmeyeni anladığımız an
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşCesaretin yeni tanımı: Sürdürülebilir emek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirGebelikte diş sağlığı
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin26 Mayıs – 1 Haziran 2025 Haftalık Burç Yorumları: Dileğini Tut, Gerçekleşiyor!
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluSatürn Koç burcunda: Bizi neye hazırlıyor?
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşEnerji değişiyor: Mayıs'ta frekansınızı yenileyin
    İlgili Haberler
    Ve Ezgi Mola şoke eden gelişmeyi doğruladı: İki yıllık evlilikten üzen haber: Mustafa Aksakallı ile boşanıyorlar
    Ve Ezgi Mola şoke eden gelişmeyi doğruladı: İki yıllık evlilikten üzen haber: Mustafa Aksakallı ile boşanıyorlar
    Pedro Pascaldan çocuk itirafı Aşk hayatını neden gizli tutuyor
    Pedro Pascal'dan çocuk itirafı! Aşk hayatını neden gizli tutuyor?
    Dilan Çiçek Denizden tatil paylaşımı En sevdiğim ada
    Dilan Çiçek Deniz'den tatil paylaşımı! 'En sevdiğim ada'
    Genç oyuncuya trafikte dehşeti yaşattılar O anları ilk kez anlattı
    Genç oyuncuya trafikte dehşeti yaşattılar! O anları ilk kez anlattı

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo