Karnabahar gibi daha büyük sebzeler ise 5-7 dakika arasında haşlanabilir, ancak yine de fazla pişirilmemeli. Haşlama işleminden sonra sebzeleri hemen buzlu suya aktarmak pişirmeyi durdurarak renk ve dokunun da korunmasını sağlar. Ayrıca, kaynar suya bir miktar limon suyu veya sirke eklerseniz, sebzelerin renkleri daha canlı kalabilir.
Genel bir kural olarak toprak altında yetişen sebzelerin farklı su ısısında pişmesi gerektiğini düşünsek de, elbette ki bazı istisnalar mevcut. Örneğin, tatlı patates, toprak altında yetişmesine rağmen, bazen kaynar suda kısa süre haşlanarak daha tatlı ve yumuşak olabilir. Benzer şekilde, kuşkonmaz gibi hassas bir sebze, kaynar suda çok kısa süre haşlanmalı ve hemen şoklanmalı. O nedenle pişireceğiniz sebzeye dikkat ederek kaynatmayı unutmamalısınız.