Tüketimi son derece riskli olan yeşil patatesler, tüketmeden atılması gereken besinlere dönüşür. Aşırı tüketimde ishal, kusma, mide krampları, boğaz yanması ve baş dönmesi yaşanabilir.
Güneşe maruz kaldığında patatesin sarıdan yeşile dönmesine neden olan solanin, yeşillenmenin artmasıyla zehirlenmelere neden olabilir. Bu sorunlarla karşılaşmamak için patatesleri nemsiz, karanlık ve serin ortamlarda saklamaya özen gösterin.
Yapılan çalışmalar sonucunda özellikle hamile kadınların filizlenmiş patates tüketiminden uzak durması gerektiği anlaşılıyor. Filizlenen patatesleri tüketmek doğum kusuru riskini artırabilir.
Neredeyse birçok yemek çeşidine eklediğimiz ve patatesin sağlıklı versiyonunu tüketmek için filizlenen, çürüyen kısımları atabilirsiniz. Pişirme şekilleri de bu konuda önemlidir. Patatesleri haşlayarak veya fırınlayarak tüketmek çok daha faydalı.
Patateslerin üzerinde zehirlenmelere yol açacak herhangi bir sorun oluşmasını istemiyorsanız soğan, elma, muz, armut gibi meyvelerin etrafında muhafaza etmemeniz daha iyi olacaktır.
Filizlenmeyi önlemek için patatesi saklarken karanfil yağı veya nane yağı kullanabilirsiniz. Bu teknikler patatesleri sağlıklı bir şekilde muhafaza etmeye yarar.