10.09.2019 - 11:30 | Son Güncellenme:
Delik açıldıktan sonra 24 saat boyunca o bölgeye ellemeyin.Tuzlu solüsyonla iki günde bir iki kez yıkayın.
İlk birkaç hafta duş alın ve vücudunuzu ovmadan ve keselemeden yıkanın.
Enfeksiyon belirtisi hissettiğinizde mutlaka doktora görünün.
Şimdi yapmanız gerekenlere daha detaylı bir şekilde bakalım...
Piercing takıldıktan sonra 24 saat o bölgeye dokunmayın. Dokunacağınız zaman ise ellerinizi iyice yıkamaya özen gösterin. Kir, yağ gibi şeyler delik açılan bölgenin iyileşmesini engelleyebilir ve hatta enfeksiyona neden olabilir.
Kanama, hassasiyet, kızarma ve şişme bu süreçte normaldir. Takı takıldıktan hemen sonra bu tür durumlar meydana gelebilir. Ancak aşırı kanama, aşırı şişme, aşırı ağrı meydana geliyorsa doktorla ya da piercing’i takan kişiyle görüşün. Genital bölgelerde açılan deliklerin birkaç gün kanama yaptığını unutmayın.
Kaşınma ve renk değişimi de iyileşme sürecinin olağan bir parçasıdır. Delik açılan bölgede yeni hücreler oluşacağı için kaşınma meydana gelir. Yine aynı şekilde delik açılan yerden bir miktar sıvı gelebilir. Bu sıvıya lenf denir ve cildin renginin değişmesine neden olabilir.
Göl, gölet, küvet, ırmak, dere, havuz gibi yerlerden uzak durun. Buradaki suların temiz olup olmadığından emin olmanız zordur. O yüzden sağlığınızı riske atmayın ve iyileşme süreci bitene kadar buralardan uzak durun.
Piercing ile temizlik dışında el temasında bulunmayın. Gereksiz yere oynamayın ve dokunmayın. Başka insanların temas etmesini ve öpmesini engelleyin. Delik iyileşene kadar spor yapmamaya çalışın.
Kulak memesi için kullanılan takıyı, sıcak tuzlu su bulunan bir bardağın içine koyun sterilize edebilirsiniz. Göbek deliğine takılan takıyı temizlemek için de bir bardak tuzlu suyu, göbek deliğinize doğru tutarak bir süre bekleyin ve bardağı karnınıza doğru bastırarak akmasını engelleyin. Diğer her türlü takı içinse kağıt havluya bir miktar tuzlu su solüsyonu damlatarak delinen bölgeyi ve takıyı temizleyin.
Eğer su ve sabun ile yıkamak istiyorsanız da günde en fazla 1-2 kez sabun kullanın. Sabunla yıkamanın en iyi yolu duştur. Duş esnasında life bir miktar sabun sürün ve 15-20 saniye deline bölgeyi hafifçe ovalayın.
Tahriş ve enfeksiyon ihtimalini ortadan kaldırmak için fazla yıkamamaya da özen gösterin. Günde bir iki kez temizlik yeterlidir.
Anti-bakteriyel ürünler ve sert sabunlardan kaçının. Bu maddeler iyileşen hücrelere zarar verebilir, cildinizi kurutabilir ve kabuk bağlamasına neden olabilir. Aynı şekilde asla ve asla alkolle temizlik yapmaya çalışmayın.
Vücut losyonu, bebek yağı gibi şeyler kullanmayın. Bu maddeler kıvamları gereği cildin hava almasını engelleyerek iyileşme sürecini uzatabilirler.