Beyaz pirinçteki lif, vitamin ve mineraller büyük ölçüde işleme sırasında kaybolur. Pilavın hızlı bir şekilde sindirilmesine ve kan şekerinin hızla yükselmesine neden olan bu durum tip 2 diyabet riskini artırır.
Özellikle sık tüketildiğinde, sürekli yüksek kan şekeri seviyeleri vücutta insülin direncine yol açabilir. Genellikle bol yağda kavrulup pişirilen pilavlar, yüksek kalorilidir. Fazla yağ tüketimi, kalp hastalıkları ve yüksek kolesterol gibi sağlık sorunlarına davetiye çıkarır.
Arsenik, doğada bulunan ve uzun vadede kansere yol açabilecek bir toksindir. Pirinç, diğer tahıllara göre daha fazla arsenik barındırabilir. Yani, bu zararlı maddeye maruz kalma riskiniz artabilir. Ayrıca tüketimin ardından vücutta yorgunluğa neden olur.