Pirincin yıkanmasındaki asıl amaç, içerisinde kalan toz, böcek, taş ve kabuk parçalarını ayıklamaktır. Pirinci durulamanın bir diğer amacı ise içerisinde bulunma ihtimali olan mikroplastikleri arındırmaktır. Hazır pirinci önceden duruladığınızda plastikleri %40 oranında azaltabilirsiniz.
Ancak pirinçteki olası bakterileri yıkama işlemiyle ortadan kaldırmak mümkün değildir. Var olan bakterileri ancak yüksek ısı yok edebilir. Yıkanmış pirinci oda sıcaklığında ne kadar uzun süre bekletirseniz, bakteriler o kadar aktive olabilir. Bu nedenle oda sıcaklığında bekletmekten kaçının.
Koruyucu kabuğu çıkarılmış tam tahıllı pirinçlerden esmer pirinç, en besleyici çeşitlerden biridir. Beyaz pirincin aksine kepek tabakası ve tohumu içerir. Bununla birlikte üç kat daha fazla lif içerir, vücudumuza protein ve karbonhidrat desteği yapar. Kahverengi pirincin yanı sıra siyah pirinç, kırmızı pirinç, yabani pirinç, beyaz pirince göre daha besleyici çeşitlerdir.