Vücutta birikmeye başlayan ürik asidin çoğalmasını engelleyen isot, kemik ve kaslarda oluşan ödemlerin önüne geçebilir. Kas ve kemik gelişimini destekleyerek ödem problemini ortadan kaldırabilir. Gelişim çağındaki çocuklara da tüketimi önerilmektedir.
Mide asidiyle ilgili problem yaşayan kişilere ise isotu yoğurtla tüketmeleri tavsiye ediliyor. Mide rahatsızlıklarını dindirmek için yoğurt ve isot karışımı tüketmek rahatlatıcı olabilir. Metabolizmayı hızlandıran bu baharat, probiyotik olan yoğurtla birleştiğinde daha etkili olur.
Kandaki şeker oranının yükselmesini engelleyen isot şeker hastaları tarafından da tüketilebilir. Kan şekerinin ani iniş ve çıkışlarını önleyecektir. İsot, özellikle kalp ve damar sağlığı için çeşitli faydalar sağlar.
Antioksidan özellikleri, damar tıkanıklığı, sertleşmesi gibi sorunları önleyerek temizlenmesine yardımcı olur. Bu sayede kalp sağlığını korur ve kardiyovasküler riskleri azaltabilir. İsotun damar açıcı özelliği düzenli tüketimle sağlanabilir.
Enfeksiyon giderici özelliğiyle öncelikli olarak boğaz enfeksiyonuna iyi geldiği belirtiliyor. Çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına karşı adeta bir ilaç görevi görebilir. Solunum yollarını açarak hastalığın daha rahat ve hızlı atlatılmasını sağlar.
Çiğ köfte başta olmak üzere çeşitli hazır yemeklerde tüketilen isot, bu tür yemekler dışında da kullanılabilir. Sulu ev yemeklerinin neredeyse hepsine bir miktar isot katarak yemeğin lezzetini artırabilirsiniz. Öte yandan sağlığa karşı etkili bir önlem almış olursunuz.