Safra üretmenize, salgılamanıza yardımcı olan yağ asitleri yeterli miktarda alınmadığı zaman taş oluşumuna yol açabilir. Özellikle vejateryen beslenen kişilerde safra taşı riski oluşabilir. Aynı zamanda kronik ishal, safra kaybının temel nedenlerinden biri olabilir.
Ayrıca insülin ve insülin direncinden kaynaklı gelişen karaciğer yağlanması safra taşlarını tetikleyebilir. Bu nedenle diyabet rahatsızlığı safra taşı geliştirme riski taşıyabilir. Aşırı karbonhidrat tüketen ve fazla kilo problemi yaşayanlarda safra taşı görülebilir.
Eric Berg'e göre safra salınımını artırmak ve safra taşı oluşumunu önlemek için öğünlerinize mutlaka zeytinyağı, sirke, limon suyu gibi besinleri eklemelisiniz. Bu besinler safrayı artırmasının yanı sıra safra taşlarının, hatta böbrek taşlarının kırılmasında oldukça faydalıdır.