- Bağışıklık Zayıflaması:
Mevsim geçişinde bağırsak bariyerinin bozulması, mikropların kana karışma riskini artırabilir.
- Sindirim Sorunları:
Beslenme değişiklikleri mikrobiyotanın adaptasyonunu zorlaştırarak şişkinlik, ishal veya kabızlık gibi semptomlara yol açabilir.
- Artan İnflamasyon:
Özellikle düşük lifli beslenme ve işlenmiş gıdalar, inflamatuvar yani iltihabi bakterilerin artışına neden olabilir.
1- Lifli ve prebiyotik zengin beslenme
- Tam tahıllar, baklagiller, sebzeler ve meyveler bağırsak florasını destekler.
- Prebiyotikler, sağlıklı bakteri türlerinin büyümesini teşvik eder.
2- Probiyotikten Zengin Beslenme
- Yoğurt, kefir, fermente lahana gibi doğal probiyotik kaynaklarına günlük beslenmede yer verilmelidir. 12 haftalık probiyotikten zengin beslenme bağırsak geçirgenliğini %25 oranında iyileştiriyor. (Suez J et al., 2021, Cell Host & Microbe.)
3- Mevsiminde Beslenmeye Önem Vermek
- İlkbahar ve yaz aylarında lifli ve koyu renk sebze/meyveler tercih edin.
- Kışın sıcaklık değişimine uyum sağlayacak sindirimi kolaylaştırıcı gıdaları (örneğin çorba, pişmiş sebze) tüketin.
4- Yeterli Su Tüketimi
Vücudun susuz kalması, bağırsak hareketlerini yavaşlatır ve bağırsaklardaki bakteri dengesini bozar.
- Günde en az bir kez salata veya sebze yemeği tüketin.
- Her gün en az bir su bardağı yoğurt veya kefir tüketin.
- Renkli sebzeleri tabağınızdan eksik etmeyin.
- İşlenmiş gıdalardan kaçının.
- Günde 2-2.5 litre su için.