Beta-karoten faydalıdır çünkü vücut onu iyi görebilmeyi sağğlayan A vitaminine dönüştürür. Tatlı patateslerdeki beta-karoten, iyi görebilmenin yanı sıra gözlerimizin düşük ışığa uyum sağlamasına yardımcı da olur.
Tatlı patateslerden en fazla beta-karoten ve C vitaminini elde etmek için uzmanlar tatlı patateslerin kabuklarıyla birlikte kaynatılmasını öneriyor.
Kuruyemişler sağlıklı gözler ve görüş için mükemmel besinlerdir çünkü E vitamini, çinko ve omega-3 yağ asitleri gibi besinler açısından zengindirler. Cevizdeki E vitamini ve diğer polifenollerin inflamasyonu azaltmaya ve serbest radikal hasarına karşı korumaya yardımcı olduğu biliniyor. Aynı zamanda ceviz, retinada yüksek oranda yoğunlaşan bir mineral olan çinkoyu da sağlayarak göz sağlığını olumlu yönde etkiler.
Yumurta sarısı, lutein olarak bilinen bir tür karotenoidin biyoyararlılığı yüksek bir besindir. Göz sağlığı için en önemli besinlerden biri olan luteinin yaşlı yetişkinlerde düşük makula pigmentini iyileştirebildiği biliniyor. Buna ek olarak çinko ve A vitaminini de içinde barındıran yumurta sarısı gözlerimiz için her bakımdan önemli besinlerden biridir.
Uzmanlar lahana, şalgam ve ıspanak gibi koyu yapraklı yeşillikleri de göz sağlığı için en iyi yiyeceklerden biri olarak adlandırıyor. Hatta göz sağlığı konusunda lahana, havuçtan bile daha yararlı olarak yorumlanıyor. Özellikle lutein ve zeaksantin antioksidanları bakımından güçlü olan lahana göz dokusunda güneşe bağlı hasarın azaltılmasına ve yaşa bağlı göz sorunları riskinin azaltılmasına yardımcı oluyor.