Uzmanlar, salatalık sezonu boyunca 4 ile 6 kez kül gübrelemesi yapılması gerektiğini söylüyor. İlki yaprakların çıkmaya başladığı dönemdir, bu zamanda bitki aktif olarak gelişmeye başlar ve desteğe ihtiyaç duyar.
Çiçeklenmeden önce yapılan kül gübrelemesi çok sayıda meyvenin oluşmasını sağlar. Meyvenin çıkmaya başladığı dönemde de kül gübrelemesi yapmanız gerekir.
Kül ile gübrelemenin üç yolu vardır. Bunlardan ilki kuru gübreleme. Külü toprak yüzeyine serpiştirmekten ibarettir. Metrekare başına bir bardak yeterlidir. Daha sonra, toprağı gevşetmeniz ve besinlerin emilmesine izin vermek için biraz sulamanız önerilir.
Diğer yöntem kül infüzyonudur. Bir litre suya iki yemek kaşığı kül dökün ve 5-7 gün bekletin. Düzenli olarak karıştırın. Kullanmadan önce infüzyonun boyutunu ayarlayın. Bitkileri bu gübreyle köklerinden sulayın.
Sonuncusu ise mimokore gübrelemesidir. Hızlı bir etki için kül solüsyonu kullanabilirsiniz: 10 litre suya 1 bardak kül ekleyin. 24 saat demlenmeye bırakın, sonra süzün ve yapraklara püskürtün. Yaprakların yanmasını önlemek için bunu sabah veya akşam yapmak en iyisidir.
Kül, azot içeren gübrelerle, özellikle amonyum nitratla karıştırılmamalı,aralarındaki reaksiyon her iki gübrenin de etkinliğini azaltır. Rüzgarsız ve bulutlu havalarda yaprak gübrelemesi yapmak daha uygundur.
Kül çok sık uygulanmamalı, aşırı alkali toprak dengesini bozabilir. Doğru zamanlama ve kül uygulaması salatalıkların güçlü bir kök sistemi oluşturmasına, daha fazla ve daha uzun süre meyve vermesine yardımcı olur.