07.02.2024 - 15:57 | Son Güncellenme:
Sıvı altın olarak bilinen zeytinyağı, hayvansal veya işlenmiş yağlarda bulunmayan antioksidanlar ve sağlıklı bileşenler içerir. Araştırmalara göre beslenme rutinine zeytinyağı ekleyenlerin daha sağlıklı olduğu belirtiliyor.
Zeytinyağı, yüzyıllardır sağlıklı bir yaşamın parçası olarak görülmüştür. Uzmanlara göre zeytinyağı, sağlığa olan olumlu etkileriyle popülerleşen bitkisel bir yağ olarak bilinir.
Zeytinyağının en çok bahsedilen faydalarından biri doğal bir müshil olarak kullanılmasıdır. Kabızlık en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Zeytinyağı tüketimi ise bu sorunun ortadan kalkması için etkili bir ilaçtır.
Yağlar, bağırsak içini yumuşatıp daha fazla su emilimine yardımcı olur. Çalışmalara göre diyetinize daha fazla zeytinyağı eklemek büyük rahatsızlıkların önüne geçmek için oldukça önemli. Dr. Anne-Julie Tessier'a göre zeytinyağının içeriğinde bulunan bileşikler kalp ve damar sağlığı için çok faydalı.
Aynı zamanda zeytinyağı, Akdeniz diyetinin en önemli unsurlarından biridir. Bu, diyetinizin kalp rahatsızlıkları riskini ve bu nedene bağlı ölüm riskini azalttığı söylenmektedir. Diğer çalışmalar ise yarım yemek kaşığından fazla zeytinyağının kanserden, nörodejeneratif hastalıklardan ve solunum yolu rahatsızlıklarından koruduğu yönünde.
Sabah erken saatlerde bir veya iki yemek kaşığı zeytinyağı yudumlamak çok faydalı olacaktır. Bunu yaparken yağın mideyi dengeleyerek sindirime yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz.
Gün boyunca bağırsak mikrobiyotasını düzenli hale getirmek için sabahları zeytinyağı içmeyi deneyin. Bu sayede bağırsaklar düzene girerek kabızlık problemini ortadan kaldıracaktır.
Zeytinyağı, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Oleokantal adındaki bileşik bu etkileri sağlamaya yarar. Ayrıca beyindeki oksidatif stresi azaltarak fonksiyonları korumaya yardımcı olur.
Zeytinyağının içerisindeki bileşikler, hafıza problemleri, odaklanma sorununa iyi gelebilir. Düşünme becerilerini geliştirerek daha rahat bir zihne kavuşmanızı sağlayabilir. Doymuş yağlar yerine kullanmak sağlığa karşı birçok faydalı etkiyi beraberinde getirir.
Sızma zeytinyağı, soğuk presleme işlemi kullanılarak oluşturulur ve rafine edilmez. Böylece bazı antioksidanlar ve biyoaktif bileşikler korunabilir. Uzmanlar, mümkün olduğunca sızma zeytinyağı tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.